Čtvrtek, 28. března 2024

Jablečná slavnost v Hostětíně již podesáté

Jablečná slavnost v Hostětíně již podesáté

V neděli 25. září v době od 11.00 do 18.00 hodin se v Hostětíně uskuteční již desátý ročník tradiční Jablečné slavnosti. Jejím cílem je především představit místní a regionální pěstitele ovoce a výrobce ovocných produktů, podpořit pěstování tradičních bělokarpatských odrůd ovoce a prezentovat regionální značku Tradice Bílých Karpat(R) a její nositele.
Pořadatelé, kterými jsou Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat, Centrum Veronica Hostětín a Obec Hostětín, připravili pro všechny návštěvníky slavnosti celodenní bohatý zábavný, kulinářský, poučný i mírně turistický program. Na přípravě slavnosti se podílí více než desítka partnerských organizací a kolem stovky dobrovolníků.
V jedenáct hodin začíná na návsi jarmark, na němž se představují zástupci tradičních řemesel a zemědělci, zejména nositelé regionální značky Tradice Bílých Karpat(R).
Návštěvníky slavnosti je každoročně netrpělivě očekávána přehlídka jablečných moučníků z kuchyní místních hospodyněk. Vystavené exponáty budou v odpoledních hodinách rozprodány. Na výstavce starých a krajových odrůd ovoce bude během dne probíhat ovocnářské poradenství. Ke koupi bude čerstvé i sušené ovoce.
V areálu moštárny mohou návštěvníci ochutnat BIO nápoje: čerstvý jablečný mošt, dále míchané mošty: jablečný se zázvorem, mátou či zeleným čajem, a sirupy: z květů černého bezu nebo z květů konopí setého. Hladové návštěvníky potěší nejen ovocné koláče, ale i jehněčí steaky, klobásky, guláš, saláty a další pochutiny.
Zájemci se mohou těšit na lektorované prohlídky modelových ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. K dispozici bude ekologická poradna pro domácnost.
K dobré náladě a zábavě přispěje kulturní program:
13.30 Vystoupení dětského folklorního souboru Světlovánek
14.00 Koncert hudební skupiny Žamboši
15.00 Představení o Kašpárkovi divadla Bedruňka z Brna
16.30 Koncert skupiny Tomáš Kočko & orchestr
Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her a soutěží (na děti čeká mj. jablečná stezka a adrenalinová věž, na dospělé Jablečný trojboj), nebo se vydat na putování po sochách rozmístěných v krajině kolem obce. Účastníky čeká i tradiční tombola s hodnotnými cenami.
Skleničku moštu máme připravenou pro každého, kdo přijde pěšky, přijede na kole či vlakem a přispěje tak k ochraně klimatu.
Těšíme se na setkání na Jablečné slavnosti v Hostětíně!

Kontaktní údaje
. Centrum Veronica Hostětín
Hostětín 86, 687 71 pošta Bojkovice
hana.machu@veronica.cz, tel. 572 630 670, 739 569 264 (Mgr. Hana Machů)
. Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat
Hostětín 4, 687 71 pošta Bojkovice
tbk@tradicebk.cz, tel. 572 641 040, mobil 731 842 434 (Mgr. Radim Machů)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů