Pátek, 19. dubna 2024

Sanace skládky v Jičíně bude stát výrazně méně, než se čekalo

Sanace skládky v Jičíně bude stát výrazně méně, než se čekalo

Rekultivace skládky pod vrchem Zebín v Jičíně bude stát zřejmě o desítky milionů korun méně, než se původně čekalo. Ačkoliv autoři projektové dokumentace určili náklady na sanaci skládky na úrovni 60 milionů korun bez DPH, nejnižší nabídka v soutěži činí 23,5 milionu korun bez DPH. ČTK to dnes zjistila od důvěryhodného zdroje obeznámeného se soutěží na sanaci skládky.

Podle místostarosty a člena soutěžní komise Tomáše Frýby (TOP 09) komise sestavila pořadí uchazečů, o němž rozhodovala nabídnutá cena. Vítěze tendru by měli schválit zastupitelé na říjnovém zasedání. Podrobněji představitelé města soutěž zatím odmítli komentovat. Podle zdroje ČTK nabídku do soutěže podalo 19 subjektů a nejnižší cenu nabídla pražská firma Purum.

Původně město zvažovalo, že by firmu mohlo vybírat dvoukolovou soutěží, kdy se v prvním kole počet soutěžících zúží losováním. K losování, které město použilo již loni pro výběr firmy na přestavbu zimního stadionu, se přikláněla část zastupitelů z ODS a ČSSD. Zastupitelé však rozhodli, že město firmu vybere jednokolovou soutěží a "losovačku" odmítli.

Podle Frýby se ukázalo, že otevřená soutěž jen s kritériem ceny přinese nižší cenu. Původní návrh udělat losování označil za velmi podivný. Starosta Martin Puš (ODS) razantní pokles ceny v soutěži přičetl tomu, že firmy v poslední době "bojují o zakázky, soutěží na krev a snižují ceny". Soutěž starosta označil za transparentní.
Město na sanaci skládky získalo z EU a od Státního fondu životního prostředí dotaci pokrývající 90 procent nákladů. V podmínkách dotace však je, že smlouvu s vítěznou firmou musí město podepsat do konce října. Pokud by to město nestihlo, je dotace ohrožena. Radnice proto fond pro jistotu předem žádá o prodloužení lhůty. Frýba věří, že město vše stihne a dotaci dostane. "Pokud bychom o dotaci přišli, bylo by to důkazem toho, že soutěž měla proběhnout neregulérně," míní Frýba.

Skládka je součástí bezmála čtyřicetihektarového areálu bývalého vojenského cvičiště na západním úpatí vrchu Zebína v okrajové části města. Komunální, stavební i průmyslový odpad se na smetiště vyvážel od 70. let minulého století. Oficiálně byla skládka povolena od roku 1978 a její provoz byl ukončen v roce 1988. Pod Zebín bylo v průběhu deseti let navezeno kolem 200.000 tun odpadu, jehož výška v některých místech dosahuje až 12 metrů.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů