Čtvrtek, 28. března 2024

Železný týden začal a pokračuje navzdory počasí a příštipkářům

Železný týden začal a pokračuje navzdory počasí a příštipkářům

Hromady vysloužilého elektrozařízení, které se včera objevily na pražském náměstí Míru a na brněnském Moravském náměstí, a jejichž cílem bylo upozornit na akci Železný týden, který vyhlásil kolektivní systém ELEKTROWIN, vzbudily velikou pozornost. Především obyvatelů daných čtvrtí, kteří se zajímali, kdo tam "ten bordel" vysypal a "kdo za to půjde sedět, protože v tomhle státě už si každý dělá, co chce". Řada lidí také hned aktivně volala na odbor životního prostředí. Ukázalo se, že my Češi přece jen nejsme tak neteční, jak se říká.

Spousty lidí ani déšť zalévající Prahu i Brno pak neodradily několik podnikavců, kteří se rozhodli haldu vysloužilců rozebrat. Pán s igelitkou si přišel pro vrtačky, které "si opravím a budou jako nové", jinému se zalíbila mikrovlnná trouba. Všechny spotřebiče ale po akci putovaly tam, kam patří - tedy k recyklaci. Kolem desáté hodiny dokonce na hromadu elektroodpadu na náměstí Míru vylezl kolemjdoucí performer, který rozehrál své extravagantní představení.

Pražská a brněnská akce na podporu vyhlášení Železného týdne ale splnil to nejdůležitější. Vzbudil zájem lidí o zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení. Během včerejška lidé ze svých domovů nosili staré vysavače, rychlovarné konvice, gramofony a rádia. A už dnes sběrná místa hlásí zvýšený počet dotazů na otevírací dobu a co vše je možné k recyklaci odevzdat.

Pondělkem to začalo, ale neskončilo. V průběhu tohoto týdne pak mohou všichni, kdo mají zájem zapojit se do zpětného odběru v rámci Železného týdne, odnést svého "vysloužilce" do některé z více než 8 tisíc odběrných míst v České republice. Jejich seznam najdete na www.elektrowin.cz.

Celý týden budou podrobnější informace dostupné také na facebooku, youtube, twitteru a fotografie ke stažení i na Picase.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů