Pátek, 19. dubna 2024

Bezplatné povolenky: cena tuny CO2 od tří set korun do šesti miliónů

Bezplatné povolenky: cena tuny CO2 od tří set korun do šesti miliónů

Vláda dnes projedná Žádost o přidělení bezplatných povolenek energetickým firmám. Smyslem přidělení bezplatných povolenek je podpora investic do modernizací infrastruktury a do čistých technologií. Nevládní organizace odhalují, jakým investicím se vláda chystá pomoci.
Nevládní organizace hodnotily projekty zejména z hlediska efektivity vynakládaných prostředků a časové způsobilosti.
"Přestože se jedná o téměř 50 miliard, které by na prodeji emisních povolenek mohl stát vydělat, veřejnost bohužel nemá k dispozici dostatečné informace o investicích, na něž firmy žádají povolenky zdarma," předesílá právník Jan Šrytr.
1. Efektivita vynakládaných prostředků
Cena za odstranění jedné tuny CO2, tedy tzv. greening, se u investic pohybuje v rozpětí od 300 Kč po neuvěřitelných 6 milionů Kč. Například pro účely operačního programu životního prostředí bylo počítáno s 25 000 Kč za odstraněnou tunu CO2. V starší verzi Žádosti z dubna 2010 pak byl stanoven maximální greening na 100 000 Kč. Z analýzy investic vyplynulo, že takřka polovina zkoumaných investic má greening nad 25 000 Kč a řada z nich dokonce nad 100 000 Kč. Celková hodnota investic s greeningem vyšším než 25 000 Kč činí cca 33,3 miliardy Kč. Je minimálně sporné, zda ještě lze považovat tyto investice za nákladově efektivní. (1)
2. Časová způsobilost
Podle směrnice jsou způsobilými investice, které byly provedeny počínaje 25. 6. 2009. V Žádosti se přesto objevují investice zahájené ještě před tímto datem. Časově nezpůsobilých je minimálně 9 velkých investic v celkové hodnotě 51 516 400 000 Kč, což je 1/3 hodnoty všech investic uvedených v NPI. Je zřejmé, že tyto investice by byly realizovány nehledě na přidělení bezplatných povolenek, proto je z hlediska státu zcela neekonomické tyto investice podporovat. (2)
3. Investice, jež budou realizovány nehledě na přidělení bezplatných povolenek
Pokud je zřejmé, že bude investice provedena i bez přidělení bezplatných povolenek, postrádá přidělení bezplatných povolenek na takovou investici charakter investiční pobídky. Účelem bezplatných povolenek je motivovat ke snižování emisí, nikoli sloužit k proplácení veškerých investic výrobců elektřiny.
Investicemi, které by zřejmě byly realizovány i bez přidělení bezplatných povolenek, jsou nejen všechny časově nezpůsobilé investice, ale např. i investice č. 3 Elektrárny Mělník ve výši 16,5 miliardy. Vedení ČEZ ji dle své tiskové zprávy schválilo již na konci dubna 2009. Je tedy zřejmé, že rozhodnutí o této investici nebylo motivováno přidělováním bezplatných povolenek, neboť tehdy ještě nebyl přijat český zákon umožňující přidělování povolenek zdarma.
4. Teplárna České Budějovice - záměr Kondenzační turbína, kondenzátor, chladící věž
Zcela v rozporu s účelem evropského práva je investice č.223. Tímto záměrem dojde ke zvýšení spotřeby hnědého uhlí o dalších více než 24 tisíc tun hnědého uhlí ročně, čemuž bude odpovídat i vyšší množství emisí oxidů síry, prachu a skleníkového CO2. Snižuje se také celková energetická účinnost teplárny.
"Vláda dnes rozhoduje o svých prioritách. Pokud už se přece jen rozhodne povolenky v době rozpočtové krize věnovat velkým výrobcům elektřiny, měla by o to více dbát na efektivitu jejich vynaložení. Z analýzy investic ovšem vyplývá, že v řadě případů stát víceméně jen proplatí dlouho plánované investice, " hodnotí právník Jan Šrytr.
"Emisní povolenky, které Ministerstvo životního prostředí hodlá rozdat zdarma, by mohly pomoci zateplit všechny domy ve třech krajích republiky. Místo toho budou směřovat na podporu investic, o jejichž efektivitě i přínosu pro občany i stát je možno značně pochybovat." Dodává Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku.

Kontaktní osoby:


Jan Šrytr
právník
775 154 087
Eliška Bartošová
Komunikace s veřejností
734 440 603

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů