Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hasiči převzali od obyvatel již 1000 lednic, praček a sporáků k recyklaci!

Hasiči převzali od obyvatel již 1000 lednic, praček a sporáků k recyklaci!

Již 271 SDH (Sdružení dobrovolných hasičů) se zapojilo do projektu Recyklujte s hasiči, který na jaře letošního roku spustil kolektivní systém ELEKTROWIN. Od té doby vybrali od obyvatel České republiky na dva tisíce vysloužilých elektrozařízení.

Nejvíce registrovaných sborů je ve Středočeském (17 %) a Jihočeském (13 %) kraji a v kraji Vysočina (13%). K 30. červnu 2011 tyto sbory uskutečnily již 70 svozů vysloužilých elektrospotřebičů, během kterých se jim podařilo vysbírat 492 lednic a mrazáků, 494 velkých spotřebičů (pračky, sušičky, myčky, sporák aj.) a 3500 drobných spotřebičů (vysavače, žehličky, vrtačky, fény, holicí strojky aj.).

Projekt Recyklujte s hasiči přijali dobrovolní hasiči s nadšením. "Zápasíme o každou korunu, a sběr vysloužilých elektrospotřebičů je pro nás vítanou možností, jak přijít k finančním prostředkům navíc," potvrzuje Petr Příplata, člen SDH Křeč. Od dubna, kdy byl projekt spuštěn, hasiči ve Křeči uspořádali už dvě sběrné akce a ty vždy se setkaly s velikým zájmem obyvatel.

Zájem obyvatel o výběr elektrospotřebičů potvrzuje i František Šánek z SDH Návojná. "My jsme sice malá vesnička, máme jen 750 obyvatel, ale i tak jsme vybrali na 50 spotřebičů, mixérem počínaje a mrazákem konče," říká. A protože se u nich v Návojné všichni znají, nejednou se prý stalo, že když jim lidé odevzdávali spotřebiče, které jim sloužily desítky let, museli si hasiči vyposlechnout historky, kdy je lidé kupovali, kolikrát se porouchaly, a co všechno s nimi prožili.

Do projektu Recyklujte s hasiči se může přihlásit kterýkoliv ze sborů dobrovolných hasičů. Ti ve své obci vyhlásí den a místo, kam obyvatelé mohou odevzdat vyřazené elektrospotřebiče. "Hasiči je pak odevzdají ELEKTROWINu a ten následně zajistí svoz a recyklaci a hasiče odmění," vysvětluje princip projektu Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. Cílem projektu je zvýšit počet míst zpětného odběru vysloužilých spotřebičů a tak usnadnit všem obyvatelům ČR jejich odevzdávání. Více než polovina si totiž stěžuje, že by se do recyklace vysloužilců ráda zapojila, ale má to daleko do sběrného dvora.

Více o projektu na www.recyklujteshasici.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů