Čtvrtek, 28. března 2024

Postoje a zvyky občanů Ostravy spojené s tříděním domovního odpadu

Ověření možnosti rozšířit systém třídění komunálního odpadu ve městě až do domácností Ostravanů

Postoje a zvyky občanů Ostravy spojené s tříděním domovního odpadu

Koncem loňského roku rozdala společnost OZO Ostrava ve spolupráci se statutárním městem Ostravou tři tisíce setů tašek na třídění odpadu ve vybraných ostravských domácnostech. V květnu letošního roku provedla agentura Respond&Co šetření v těchto domácnostech s cílem zmapovat, jaké jsou postoje občanů Ostravy k třídění domovního odpadu a jak jejich zvyky separační tašky ovlivnily. Výsledky pilotního projektu jsou více než příznivé a ukazuje se, že jde o ojedinělý projekt, jenž nemá v celé České republice obdoby - OZO Ostrava totiž vstupuje až do obydlí občanů a nabízí jim možnost snadného třídění již v jejich domácnostech.

"Naše společnost se dlouhodobě snaží o propagaci třídění odpadu mezi občany v naší svozové oblasti. Tímto pilotním projektem jsme chtěli zjistit, jak nejlépe může společnost OZO ve spolupráci s městem Ostravou občany v třídění odpadu podpořit, aby bylo třídění přístupné pro všechny občany a stalo se samozřejmou součástí jejich života," popsala cíle pilotního projektu vedoucí útvaru propagace a ekologické výchovy společnosti OZO Ostrava Mgr. Vladimíra Karasová.

Z průzkumu vyplynulo, že projekt distribuce tašek na třídění odpadu splnil svůj cíl. Šetřením bylo totiž zjištěno, že doručené tašky na třídění odpadu byly obyvateli Ostravy pozitivně přijaty a 76 procent domácností je skutečně i po 5 měsících ke třídění používá. Doručení tašek mělo také pozitivní vliv na změnu postojů ke třídění, protože z domácností, které před distribucí tašek odpad netřídily, se jich 56 procent rozhodlo po distribuci tašek odpad třídit. Po doručení tašek došlo také u poloviny domácností ke zvýšení objemu vytříděného odpadu. Průzkumem bylo také zjištěno, že téměř 90 procent respondentů zastává pozitivní postoj k distribuci tašek a ostatním Ostravanům by tyto tašky k třídění doporučili. Potěšující bylo i to, že dotázaní neměli ani podstatné výhrady k pevnosti tašek, jejich vzhledu či rozsahu informací, které byly na taškách uvedeny, jen třetina respondentů (zejména obyvatelé Ostravy-Poruby) by uvítala, kdyby tašky na třídění odpadu byly ještě objemnější.

Na základě více než příznivých výsledků pilotního projektu se OZO Ostrava a statutární město Ostrava rozhodly, že se tašky na třídění v budoucnu stanou trvalou součástí systému nakládání s odpady ve městě. Zahájení jejich rozdávání všem téměř 130 tisícům ostravských domácností je naplánováno na jarní měsíce příštího roku. Společnost OZO Ostrava tuto službu nabídlo také dalším městům a obcím ve své svozové oblasti. "Naším cíle je, aby se tašky na třídění staly trvalou součástí systému nakládání s odpady ve městě a aby cesta tříděného odpadu nezačínala až u kontejneru, ale už v domácnosti každého občana. Proto je třeba až tam doručit nádoby na separovaný sběr odpadu," uvedl ředitel společnosti OZO Ostrava Ing. Karel Belda k unikátnímu projektu na třídění odpadu v České republice.

V Ostravě v současnosti existuje 1180 stanovišť k třídění odpadu. Takzvaná separační hnízda mohou Ostravané najít prakticky v každé druhé ulici a i díky tomu vytřídí o třetinu více odpadu než před pěti lety. Jen za první pololetí roku 2011 skončilo v barevných kontejnerech společnosti OZO celkem 4035 tun odpadu, z čehož bylo 998 tun papíru (dalších 1734 tun papíru odevzdali Ostravané ve výkupnách druhotných surovin), 1672 tun plastů a 1365 tun skla, což je téměř o pět set tun více odpadu než za stejné období v loňském roce. Město Ostrava tak za první pololetí tohoto roku dostalo od společnosti EKO-KOM, která zajišťuje využití odpadu z obalů, 15 747 668 korun!

Na období 3. až 9. října 2011 pak OZO Ostrava ve spolupráci se společností EKO-KOM naplánovalo akci "Kdo třídí, zaslouží odměnu", kdy během sedmi dní jednoho týdne rozdá OZO tým v různých částech Ostravy dalších 700 setů tašek na separování odpadu a trička na podporu kampaně "třídíme!!!" od společnosti EKO-KOM. Tašky společně s tričkem dostanou všichni ostravští "třídiči" odpadu, které OZO tým v průběhu zmíněného týdne na svých projížďkách Ostravou zastihne, jak třídí odpad do barevných kontejnerů na některém ze separačních stanovišť. Na celou akci bude ostravskou veřejnost upozorňovat spotová kampaň v rádiích, která včas všechny zájemce upozorní na aktuální lokaci OZO týmu. "Za naši společnost přeji všem poctivým třídičům hodně štěstí při odchytávání OZO týmu," dodala Vladimíra Karasová.

Další informace:
Mgr. Vladimíra Karasová
vedoucí útvaru propagace a ekologické výchovy
OZO Ostrava s.r.o.
e-mail: karasova@ozoostrava.cz
telefon: 596 251 241, 602 183 374

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů