Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bezplatné povolenky jsou přiděleny. Na řadě je uhlíková daň

Vláda rozdá povolenky za 47,5 miliardy Kč energetikám zdarma. Uhlíková daň by se mohla dotknout dvou milionů domácností.

Bezplatné povolenky jsou přiděleny. Na řadě je uhlíková daň

Příběh bezplatných emisních povolenek za 47,5 miliardy korun, které měli dostat výrobci elektřiny výměnou za investice do snižování emisí oxidu uhličitého, je u konce. Firmy nakonec své povolenky dostanou. Schválila to včera vláda. Jedná se o třetinu všech povolenek, které bude mít stát v letech 2013-2020 k dispozici.

"Určitě je to dobrá zpráva, že česká energetika stejně jako polská dostane investiční impulz ke změně své struktury. Investice (výrobců elektřiny) v hodnotě 150 miliard korun pocítí významně i čeští dodavatelé a průmysl," okomentoval vládní rozhodnutí mluvčí polostátní firmy ČEZ Ladislav Kříž. Ta dostane přibližně dvě třetiny z bezplatných kreditů.

Pro polostátního giganta byla zpráva natolik dobrá, že jakmile včera ráno vyšla v LN informace o tom, že se vláda nejspíš rozhodne pro přidělení povolenek, akcie ČEZ vzrostly na vlně těchto spekulací o více než tři procenta.

Přitom ještě před dvěma týdny nebylo jasné, zda energetiky své povolenky dostanou. Ministr financí Miroslav Kalousek se totiž vyjádřil, že s rozdáním povolenek zásadní nesouhlasí.

Jeho záměrem bylo povolenky prodat v aukci a polovinu z 47,5 miliardy korun začlenit do státního rozpočtu. Druhá polovina by musela jít na investice do snižování emisí.

Teplárny navíc hrozily, že bez přidělených povolenek nebudou na lokálním trhu konkurenceschopné, jelikož malé lokální zdroje nemusí za emisní povolenky platit, což je zvýhodňuje oproti velkým soustavám. To by podle tepláren vedlo ke zvýšení cen tepla a následnému rozpadu soustav.

Součástí vládního jednání proto údajně také bylo zavedení uhlíkové daně na malé zdroje do 20 megawatt, které k topení využívají plyn a uhlí. "Povolenky jsme schválili. O uhlíkové dani budeme ještě jednat," řekl HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Pokud vláda uhlíkovou daň schválí, zasáhne to podle propočtů Teplárenského sdružení kolem dvou milionů domácností, které využívají lokální kotle na plyn nebo topí uhlím. Tyto zdroje by tedy zaplatily za teplo víc, protože jejich dodavatelé by nejspíš promítli daň do ceny plynu a uhlí. Podle výkonného ředitele sdružení Martina Hájka by byla uhlíková daň řešením, jak snížit emise CO2 u malých zdrojů. "Pokud platí velké zdroje za emisní povolenky, lokální zdroje by také měly přispívat ke zlepšování životního prostředí," uvedl Hájek. Předseda Českého plynárenského svazu Miloš Kebrdle však s uhlíkovou daní nesouhlasí. "Nevím, jak by daň byla velká. Pro decentralizované zdroje to ale není dobře," uvedl Kebrdle.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů