Pátek, 29. března 2024

Sněmovna schválila zjednodušení pravidel ekologického zemědělství

Sněmovna schválila zjednodušení pravidel ekologického zemědělství

Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákona o ekologickém zemědělství. Novela zjednodušuje předpisy a vydávání výjimek z pravidel. Také má za cíl zkvalitnit kontrolní systém. Předloha převádí do českého práva změny v evropské legislativě, jež nastaly od roku 2009, neobsahuje nicméně změny pravidel hospodaření. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Novela má také zjednodušit registraci nových ekologických zemědělců včetně zrušení tisícikorunového správního poplatku za podání žádosti o registraci. Návrh také ministerstvu zemědělství nově umožní ukládat kontrolním organizacím dohlížejícím nad ekofarmáři v případě zjištěných pochybení pokuty až do čtvrt milionu korun.

Ekologičtí zemědělci se již dnes musí podřizovat speciálním kontrolám svého hospodaření. Mohou si přitom vybírat, která ze tří ministerstvem pověřených institucí je bude kontrolovat. Nejsou-li s kontrolní organizací spokojeni, mohou v budoucnu přejít k jiné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů