Čtvrtek, 28. března 2024

Aktivisté v Maďarsku protestovali proti odkalovací jímce u Dunaje

Aktivisté v Maďarsku protestovali proti odkalovací jímce u Dunaje

Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace dnes na severu Maďarska demonstrovali u odkalovací nádrže, která je jen několik metrů od Dunaje. Jímka je podle nich nestabilní a již nyní do řeky propouští značné množství toxického odpadu. Informovala o tom agentura MTI.

Protestu se zúčastnila asi dvacítka lidí, někteří přijeli z Rakouska, Nizozemska a Polska. Aktivisté se obávají, že by se mohla zopakovat loňská havárie odkalovací nádrže u západomaďarské Ajky. Tehdy uniklo asi 700.000 krychlových metrů toxického bahna, které zabilo deset lidí a zamořilo oblast o rozloze 40 kilometrů čtverečních včetně několika vesnic.

Hliníkárna v severomaďarském Almásfüzitő, která leží na maďarsko-slovenské hranici, má podle Greenpeace povolení k roční produkci 132.000 až 280.000 tun toxického a netoxického odpadu.

Problematické ale je, že zařízení přímo hraničí s Dunajem. Aktivisté tvrdí, že firma, která odkalovací nádrž v 50. letech vybudovala, neměla přístup k moderním izolačním technologiím. Také prý není k dispozici žádné měřící vybavení v této části břehu Dunaje, ačkoli na jiném místě již úřady zjistily hodnoty nad normálem.
Členové Greenpeace také upozornili na to, že hliníkárna zakryla úsek o rozloze jednoho kilometru čtverečního, aby zabránila přímému kontaktu uskladněného odpadu s životním prostředím. Ochranný plášť je ale podle nich sám o sobě vyroben z nebezpečného materiálu.

"Jedy se ukrývají jedem," prohlásil organizátor protestu Balázs Tömöri. Greenpeace se proto chce obrátit na premiéra Viktora Orbána a ombudsmana Sándora Fülöpa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů