Sobota, 20. dubna 2024

Podzemní kontejnery na tříděný odpad šetří místo a nehyzdí své okolí

Z hlediska estetického i provozního jsou pro sběr a třídění odpadů nejlepším řešením podzemní systémy kontejnerů...

Podzemní kontejnery na tříděný odpad šetří místo a nehyzdí své okolí

Od běžných se liší tím, že jejich větší část je ukrytá pod zemí. Umožňují městům opustit nevyhovující způsoby třídění a instalovat nehyzdící sběrná místa odolná proti vandalům pro vytříděné složky komunálního odpadu nebo pouliční odpadky.

Tyto praktické podzemní kontejnery má už několik větších či menších českých měst, průkopníkem ale bylo Brno, které již v říjnu 2006 zahájilo provoz prvních dvou stanovišť - na Obilním trhu a na rohu Moravského náměstí a Joštovy ulice. Netradiční řešení problému recyklace odpadu zvolili brněnští zastupitelé hlavně proto, že podzemní kontejnery nehyzdí své okolí, zvláště v historickém centru města, kde by klasické nadzemní kontejnery působily rušivě, snižovaly by památkovou hodnotu středu Brna a neprospívaly by tak například rozvoji turistického ruchu. Výhody podzemních kontejnerů mají kompenzovat jejich vyšší cenu v porovnání s nadzemními - cena jednoho podzemního stanoviště je asi osm set tisíc korun.

Každé kontejnerové stanoviště je tvořeno třemi podzemními vanami. Ty mají objem vždy tři metry krychlové a na povrchu jsou z nich vidět pouze černé "patníky" kruhového půdorysu s barevně označenými vhozovými otvory. Žlutý vhoz slouží k ukládání PET-lahví, modrý vhoz k ukládání papíru a zelený k ukládání skla. Na rozdíl od klasických kontejnerů se zde bílé i barevné sklo ukládá do společného kontejneru. Odvoz odpadu zajišťuje vozidlo vybavené speciálním ramenem s dosahem osm metrů, které by mělo do ulic vyjíždět zpravidla v noci.
Dobrou motivací pro radnici Prahy 3 pro zavedení těchto kontejnerů na odpady bylo i zvýšit kapacitu sběrných míst, odstranit je z ulic a zabránit vandalům v ničení veřejného prostranství v okolí sběrných míst. Podzemní kontejner nahrazuje svou kapacitou tři nadzemní, nehyzdí své okolí a řešení také odstraní nepořádek na povrchu - jsou mnohem odolnější proti rabování, takžepodzemní kontejnery z provozního i estetického hlediska nejlepším řešením. Nadzemní část celého zařízení navíc svým vzhledem vhodně doplňuje městský mobiliář. V třetí městské části tak dnes funguje už osm systémů podzemních kontejnerů na tříděný odpad za cca 23 milionů korun.
Dva podzemní kontejnery na třídění a následné recyklování pevného domovního odpadu by měly vzniknout i na Starém městě v městě Tábor. A to na Tržním náměstí a u Hotelu Dvořák. Mají tu výhodu, že nehyzdí svými nádobami historickou část města. Fungují již nějakou dobu například i v Českém Krumlově, Písku a Strakonicích.

Také Olomouc chce příští rok vybudovat v městské památkové rezervaci podzemní kontejnery na tříděný odpad. Nyní ho v ní lidé mohou odkládat jen v omezené míře do menších nádob, což je podle vedení města nedostatečné. Investice, jejíž součástí by mělo být i pořízení mobilních nádob na biologicky rozložitelný odpad, si vyžádá zhruba 3,3 milionu korun. Radnice by na investici mohla získat dotaci z evropských fondů.
Podzemní kontejnery fungují ale řadu let například i v Uničově na Olomoucku a město jejich počet postupně zvyšuje. Podzemní nádoby na odpad si letos hodlají pořídit také v Loučné nad Desnou na Šumpersku.

Také na některých místech v centru Hradce Králové se objevily tyto podzemní nádoby, které jsou zvláště na historických místech, elegantním řešením. Podzemní kontejnery nenarušují charakter okolí a odpovídají i požadavkům památkářů. A vyhovují i obyvatelům města: nepřekáží jim a oproti klasickým popelnicím nehrozí, že je někdo odtlačí někam jinam. Z architektonického hlediska jsou kontejnery tedy zajímavé. Svoz odpadu je ale dražší.

Rovněž se ale neobejdou bez občasného nepořádku v okolí. Otvory nádob jsou totiž poměrně malé a lidé proto objemnější odpad položí raději na zem vedle. Když vedle kontejneru někdo odloží igelitovou tašku, další lidé už nezkoumají, zda je kontejner plný, nebo ne a vrší odpadky okolo. Tento otvor je takto velký z toho důvodu, aby se do těchto kontejnerů nevhazoval odpad velkých rozměrů a kontejnery se poté nevyvážely poloprázdné. Občané proto musí odpad upravit tak, aby pohodlně těmito otvory prošel. Odpad velkých rozměrů, který nejde upravit, je potřeba odevzdat v některém ze sběrných dvorů, které jsou pro tyto účely zřízeny. I přes některé nevýhody město počítá ale s dalšími podzemními kontejnery.
První podzemní kontejnery na tříděný odpad si letos pořídí i město Šternberk. Celkem na 15 místech budou lidé moci odkládat plasty, papír a sklo. Celkové náklady dosáhnou 7,9 milionu korun, město získalo dotaci od Státního fondu životního prostředí ve výši 3,2 milionu korun.

Podzemní kontejnery budou jak v městské památkové zóně, tak v místech s vysokou kumulací obyvatel, tedy například na sídlištích. Radnice se pro ně rozhodla zejména proto, že jsou více estetické než nadzemní nádoby, a že očekává i zvýšení množství vytříděného odpadu a ušetření tak i na svozu za komunální odpad. Ve městě nyní obyvatelé vytřídí 11 procent z celkového množství odpadu. Do pěti let by se toto číslo mělo zvýšit o 30 procent.
Výrobcem podzemních kontejnerů je naše partnerská firma REFLEX Zlín, spol. s r. o. z jejich sortimentu vybíráme:

Kontejnery částečně zapuštěné do země (SEMI)

Vlastní nádoba na sběr tříděného i komunálního odpadu o objemu 1,5 m3, 3 m3 a 5 m3 je jako v případě všech našich kontejnerů sklolaminátová a je umístěna z větší části pod terénem. Podzemní část kontejneru je uložena v kruhové sklolaminátové šachtě, nadzemní část je chráněna sklolaminátovým nádstavcem s vnější dekorací. V horním víku kontejneru je umístěn vhazovací otvor dle druhu odpadu. Krytí vhazovacího otvoru je dle typu odpadu rozlišeno barevným provedením.

Katalogový list SEMI

Fotogalerie SEMI

Semi 1,5 m3Semi 3 m3Semi 5 m3Podzemní kontejner Semi 5 m3 (beton)

Kontejnery zcela zapuštěné do země (CITY)

Sklolaminátová nádoba v objemech 2 m3, 3,2 m3 a 5 m3 na sběr tříděného i komunálního odpadu umístěná zcela pod terénem. Podzemní část kontejneru je uložena v kruhové sklolaminátové šachtě. Pohledové, resp. estetické části podzemního kontejneru představuje sloupek s vhazovacím otvorem pro odpad a dále horní podlaha, tedy pochozí plocha. Horní podlahu dodáváme v široké škále materiálového a barevného provedení. Vhazovací sloupky dodáváme jak ze sklolaminátu v libovolné barevnosti tak kovové s povrchovou úpravou. Při vyprazdňování kontejneru je šachta chráněna bezpečnostní zábranou.

Katalogový list CITY

Citysklo.jpg" title="City UGC 3,2 m3" />plasty.jpg" title="City UGC 3,2 m3" />City - kom.odpad (kovový sloupek)Podzemní kontejner na papír

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů