Čtvrtek, 28. března 2024

Pohon z mořských řas a sociální cítění

Pohon z mořských řas a sociální cítění

Ať se ocitnu kdekoli, všude se setkávám se spoustou podnikatelských nápadů. Avšak ty, které by společnosti pomohly řešit problémy klimatických změn, se příliš nehrnou.

Některé podniky se již řídí novými standardy, zaměřenými na snížení energetické náročnosti, ale změny nepokračují dostatečně rychle. Všichni potřebujeme pokročilé technologie a alternativní zdroje, abychom o polovinu srazili emise oxidu uhličitého. Jedině tak můžeme zpomalit proces klimatických změn. Zatím jsme vyvinuli jen zlomek nových produktů, jež naše společnost potřebuje, aby odvrátila katastrofu - například ultraúčinné ohřívače vody, zdokonalená chladicí zařízení či pokročilé stavební materiály. Byly vynalezeny i některé fantastické produkty. Chytrá okna, která automaticky zvyšují či snižují průsvitnost a tím přispívají k udržení komfortní teploty. Supervýkonné osvětlovací diody LED. Energeticky optimální stavby. Senzorová technologie, která nám pomáhá šetrněji využívat nedostatkové zdroje. Rovněž hybridní auta, která emitují méně škodlivin do ovzduší, jsou již v provozu.

Jedním z klíčů k ochraně našeho životního prostředí je však vývoj čistějších pohonných hmot, které při spalování neemitují oxid uhličitý. Aby se biopalivo stalo funkční alternativou benzinu, musí být k dispozici masivní množství suroviny k výrobě tekutého paliva a koncový produkt musí být cenově stejný nebo levnější než tradiční pohonné hmoty. Hlavními surovinami jsou nyní cukrová třtina a kukuřice, v Asii pak například tapioka a brambory. Nevidím však výhodu v pěstování rostlin a jejich využití v energetice, když lidé v určitých částech světa hladoví a ceny základních potravin stoupají.

Naše studie ukázaly, že lepší alternativou je celulózová biomasa stejně jako odpad ze zemědělské činnosti a komunální odpad. K výrobě celulózového etanolu lze využít i stepní trávu, některé dřeviny, stvoly kukuřice či slámu. Výzkum přiměl náš Zelený fond Virgin investovat do podniku Gevo, který přeměňuje biomasu na butanol. Jenže to je možný zdroj biopaliv pro země s velkými stepními oblastmi a nehodí se pro ostatní části světa. Například na ostrově Vanuatu v Tichomoří začal australský podnikatel Tony Deamer úspěšně využívat k výrobě pohonných hmot kokosový olej. Ten je vynikajícím řešením, ovšem v lokálním měřítku.

Vědci a podnikatelé, kteří v tomto oboru pracují, neusilují o to najít jen jediné biopalivo, které je vhodné pro všechny země světa. To, co bychom měli vyvíjet, je sada řešení, která fungují v různých místech, k různým účelům a v různém rozsahu. Výsledkem by mělo být, že zavedením bioetanolu pro pohon automobilů a autobusů dramaticky snížíme emise oxidu uhličitého.

Problémem je vyvinout lokální biopaliva, která mohou uspokojit potřeby daného trhu a nepoškodí ovzduší, nepovedou k odlesňování a nespotřebují životně důležité zásoby potravin, které mají uživit rostoucí světovou populaci.

Práce jsou v plném proudu. Americký podnik Imperium Renewables otevřel jednu z největších rafinerií bionafty ve státě Washington. Její kapacita je až 100 milionů galonů biopaliva ročně. Tento podnik zatím hlavně zpracovává řepku olejku, sóju a další plodiny. Jak prohlásil John Plaza, prezident a generální ředitel Imperium Renewables, podnik vyvíjí biopaliva, která mohou být využita i pro pohon letadel, a to ze sladkovodních i mořských řas.

Naše plány musí být nejen technické, ale zároveň i sociální. Podnikatelé by měli vyvíjet takové produkty, které řeší největší problémy naší společnosti: záchranu planety, vytvoření nových pracovních příležitostí a zachování ekologické diverzity.


Richard Branson
zakladatel Virgin Group

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů