Středa, 24. dubna 2024

Boží Dar dokončí ještě na podzim naučnou stezku přes rašeliniště

Boží Dar dokončí ještě na podzim naučnou stezku přes rašeliniště

Boží Dar dokončí nejpozději v říjnu novou naučnou stezku pro turisty přes chráněnou přírodní lokalitu Božídarská rašeliniště. Termín, který vyprší právě tento měsíc, byl spojen s poskytnutím dotace 12 milionů korun z Evropské unie. V případě, že by nebyl splněn, mohla by krušnohorská obec o peníze přijít. Stavbě bylo naštěstí nakloněno příznivé počasí, jaké v tomto regionu na podzim nepamatují už řadu let. ČTK to oznámil starosta Jan Horník ((TOP 09 + STAN).

Díky minimálním srážkám je rašeliniště poměrně dobře přístupné a momentálně zbývají na dva kilometry dlouhé trase závěrečné úpravy. Například upevnění některých dřevěných latí na chodníku nebo zábran umožňujících bezpečný pohyb vozíčkářů po celé trase, která je řešena jako bezbariérová, podotkl starosta. "Měli jsme hodně velké obavy, jestli termín, který nešel posunout, stihneme. Příroda k nám byla naštěstí tentokrát milosrdná. Řemeslníci mohli na chodníku pracovat od rána až do večera," uvedl Horník.

Stezka měla být podle dotačních podmínek hotová už v červnu. Kvůli krachu firmy Nabau, která ji původně budovala, se to ovšem nepovedlo. Proto Boží Dar žádal Státní fond životního prostředí o posun termínu. "Protože jsme zpoždění stavby nemohli nijak ovlivnit, nebyl s prodloužením termínu problém. Další odklad ale už nebyl vzhledem k dotačním podmínkám možný. Jestli nepřijde zima se sněhem mimořádně brzy, mohli by se první turisté po celé délce chodníku projít ještě v listopadu," uvedl starosta.

Z celé trasy naučné stezky dokončila původní firma necelou polovinu. Božímu Daru nezbylo než vyhlásit soutěž na nového dodavatele stavby. V novém tendru vybral firmu Uniles z Rumburku. Se stavbami v rezervacích už měla zkušenosti, což se potvrdilo, poznamenal Horník. Převzala také záruku na dokončenou část stezky. "Byla to složitá práce, vrstva rašeliny, do níž byla umístěna nosná konstrukce, je místy hluboká šest metrů. Techniku přitom nebylo možné kvůli ochraně lokality používat," řekl Horník.

Boží Dar vyhlásil z bezpečnostních důvodů zákaz vstupu na naučnou stezku v dubnu 2007 kvůli špatnému stavu dřevěných chodníků. Krušnohorská rašeliniště, přes jejichž část naučné stezky vede, jsou od roku 2008 vyhlášena za mokřady mezinárodního významu a jsou také zapsána do Ramsdarské úmluvy na mezinárodní ochranu mokřadů, v níž je 1740 míst na světě. Území, která tvoří Krušnohorská rašeliniště, mají rozlohu kolem 112 kilometrů čtverečních.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů