Středa, 24. dubna 2024

Jak zateplit dům? 12 cm polystyrenu a reflexní rolety!

ROZHOVOR. S energetickým poradcem Karlem Murtingerem jsme si povídali o zateplení domu, výměně oken, nedokonalé práci stavebních firem a jednoduchých tipech, které vám pomohou snížit tepelné ztráty vašeho domu bez nákladného zateplování.

Jak zateplit dům? 12 cm polystyrenu a reflexní rolety!

Ceny energií rostou a zima se zase blíží. Snížit tepelné ztráty domu můžete zateplením fasády, výměnou oken nebo třeba instalací reflexních rolet.
Protože víme, že se zateplováním domu je spojeno mnoho důležitých otázek, zeptali jsme se na vše odborníka na slovo vzatého - energetického poradce s dlouholetou praxí Karla Murtingera.

Osobní otázka úvodem. Máte zateplený dům?
U nás, energetických poradců, je to tak trochu jako u té kovářovy kobyly, jiným radíme co a jak udělat a sami na to často nemáme čas. Se zateplováním domu jsem ale začal skoro před 35 lety, v době, kdy na trhu nebyly téměř žádné izolační materiály. Severní stěnu domu jsem zateplil 5 cm Lignoporu, což byl tehdy nejčastěji používaný materiál. Po letech jsem pak na zbývající zdi domu přidal 12 cm kontaktní izolace z polystyrenu. Okna jsem napřed vylepšil přidáním třetího skla a osadil je reflexními roletami. Později jsem do vnějšího křídla osadil izolační dvojsklo v plastovém rámečku. Z hlediska prostupu tepla jsou (alespoň v noci) lepší než ta, která jsou běžně na trhu.
V době, kdy probíhal dotační program Zelená úsporám, jsem si řekl, že bych ho měl jako poradce také vyzkoušet. Hledal jsem proto, co bych ještě zateplil. Rozhodl jsem se přidat 14 cm šedého polystyrenu na severní stěnu svého domu a na půdu 20 cm skelné vaty. Stále však čekám na vyplacení dotací.
Kdy bychom měli začít přemýšlet o zateplení domu? Kdy se zateplení domu vyplatí?
Uvažovat o zateplení by měl snad každý, s výjimkou majitelů nového - maximálně 10 let starého - domu.
Zateplení domu se vyplatí v 95 % případů. Řekl bych spíš, kdy se nevyplatí - například v případě, kdy máte extrémně levné topení, třeba když vytápíte levným dřevem.
Pokud patřím do skupiny vhodných kandidátů na zateplení a rozhodla jsem se do toho jít, jaký by měl být první krok, který udělám? Jak postupovat?
V první řadě byste si měla udělat plán. Rozmyslet si, co a v jakém pořadí budete zateplovat. Někdy je možné realizovat komplexní zateplení domu (zateplit fasádu, vyměnit okna), jindy jsme omezeni technickými nebo finančními důvody. Ideální je vzít plány domu a zajít do některého poradenského střediska EKIS a popovídat si o zateplení s poradcem.

Celý článek naleznete zde.

FOTO: Energetický poradce Karel Murtinger. Autor: Michaela Vinšová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů