Pátek, 29. března 2024

V Arizoně se rodí elektrárna na horký vzduch

V Arizoně se rodí elektrárna na horký vzduch

V americkém státu Arizona by mohla v brzké budoucnosti vzniknout elektrárna poháněná horkým vzduchem. Včera o tom informovala CNN. Podle australského podnikatele Rogera Daveyho, který stavbu plánuje, by ekologický zdroj energie mohl vytvářet až 200 megawattů denně, což by zajistilo energii pro 100 000 domácností.

Elektrárna vychází z principu tzv. "solárních komínů", které se využívají k ochlazování budov. Jde o šachty v mrakodrapech, které nasávají chladný vzduch. Ten se v budově ohřívá a přitom stoupá nahoru. Šachta na vrcholu ústí ven z budovy, kudy vzduch odchází i s přebytečným horkem.

Nový typ elektrárny by měl být 800 metrů vysokou betonovou věží, jejíž základnu by obklopovala rozsáhlá průsvitná střecha. Pod střechou by panovaly podmínky jako ve skleníku a vzduch by se zde ohříval až na 90 stupňů Celsia. Horký vzduch by vcházel do nitra věže a jejím středem stoupal vzhůru. Přitom by roztáčel 32 turbín. Výška věže je podstatná pro dostatečnou účinnost ele ktrárny. Čím vyšší totiž komín je, tím rychleji jím vzduch proudí a tím rychleji se otáčí turbíny. Náklady na projekt dosahují 750 milionů dolarů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů