Pátek, 29. března 2024

Společnosti GE a William Grant & Sons spojily síly, aby daly vzniknout ekologické skotské whisky

Společnosti GE a William Grant & Sons spojily síly, aby daly vzniknout ekologické skotské whisky

o Skotská palírna Grant´s s cílem snížit uhlíkovou stopu a zvýšit energetickou účinnost nainstalovala již čtvrtý plynový motor společnosti GE na odpadní bioplyn.
o Nabídka plynových motorů společnosti GE nadále podporuje šíření ekologického přístupu v nových oblastech - výroba nápojů, univerzitní kampusy či nemocnice.
o Předmětem nově navázané spolupráce je kogenerační technologie společnosti GE uzpůsobená pro potravinářský a nápojový průmysl.
o Motory na bioplyn společnosti GE v tomto případě dodala společnost Clarke Energy, autorizovaný distributor a servis pro plynové motory Jenbacher ve Spojeném království.

Jenbach, Rakousko - 4. října 2011 - Společnost GE (NYSE: GE) dnes oznámila navázání spolupráce s legendární skotskou palírnou William Grant & Sons (Grant´s). Jejím předmětem je dodání kogenerační technologie v podobě plynového motoru Jenbacher J620 s certifikací ecomagination pro palírnu značky Grant´s ve skotském městě Girvan. Nový plynový motor Jenbacher J620 na místo dorazí na konci října a po svém spuštění bude produkovat 3 MW elektrické energie za využití odpadního CO2 vznikajícího při výrobě whisky. Tím se nejen zlepší energetická účinnost tohoto výrobního závodu, ale zároveň dojde ke snížení jeho uhlíkové stopy. Nový motor J620 na bioplyn (vyprodukovaný při destilaci alkoholu ze zbytkových sladových materiálů) se stane již čtvrtým plynovým motorem Jenbacher v daném provozu a upevní tak pozici společnosti Grant´s jako největšího a nejekologičtějšího nezávislého výrobce elektrické energie v regionu.

Pořízením nového motoru společnost Grant´s dále rozvíjí své úsilí směřující k efektivnější výrobě destilátů a zmírnění dopadu výroby na životní prostředí.
"Schopnost naší palírny v Girvanu vyrábět na místě vlastní elektrickou energii je klíčovou součástí našich snah o snížení uhlíkové stopy a zvýšení energetické účinnosti," uvedl Conn Lynch, vedoucí palírny společnosti William Grant & Sons v Girvanu. "Díky novému motoru J620 může tento závod navíc získat certifikát ROC (Renewable Obligation Certificate - osvědčení závazku k OZE), čímž ještě více posílí již nyní výrazně ekologický charakter naší společnosti."
V palírně jsou již nainstalovány celkem tři plynové motory Jenbacher J420, dva od roku 2010 a třetí z letošního léta. Kapacita produkce elektrické energie z bioplynu zde ve výsledku dosáhne celkem přibližně 7 MW.

Nový motor, který palírně Grant´s dodá společnost Clarke Energy z Liverpoolu, je schopen produkovat energii s elektrickou účinností přesahující 43%, a to při pohonu na bioplyn. Motor J620 tak umožní zákazníkům využít místní odpadní materiály pro nezávislou výrobu elektrické energie. Ve výrobním závodu společnosti Grant´s bude motor J620, který bude spuštěn ještě do konce tohoto roku, zužitkovávat odpadní látky vznikající při výrobě whisky. Vyprodukovanou elektrickou energii závod následně využije pro své potřeby. Zredukuje se tak objem vyprodukovaného odpadu při destilačních procesech a zároveň se zvýší energetická účinnost palírny. Technologie navíc redukuje spotřebu vody díky zachycování odpadního tepla motoru a jeho přeměně v páru, která je opětovně využita při destilaci.

Nová zakázka na motor J620 odráží celosvětově vzrůstající poptávku po flexibilních, cenově výhodných a účinných způsobech výroby elektrické energie za využití místních zdrojů paliva. "Naše neustále se rozrůstající nabídka plynových a vícepalivových řešení umožňuje podnikům i vládám výrazně mírnit svůj negativní vliv na životní prostředí využitím přírodních a místních zdrojů," poznamenal Rafael Santana, prezident a výkonný ředitel divize plynových motorů společnosti GE Energy. "Naše plynové motory umožňují společnostem plnit požadavky na radikální snížení emisí CO2 a zároveň snižovat provozní náklady."

Spolupráce s organizacemi působícími v potravinářském a nápojovém průmyslu na vývoji pokročilých technologií pro místní i distribuovanou výrobu elektrické energie je zcela zásadní součástí zodpovědného přístupu společnosti GE k oblasti celosvětové produkce potravin a nápojů. Díky spolupráci se svými zákazníky na zdokonalování řešení jako jsou kogenerační systémy vycházející z technologií plynových motorů, bude společnost GE i nadále schopna vyvíjet inovativní řešení umožňující tomuto odvětví úspěšně se potýkat i s těmi nejzávažnějšími energetickými problémy.

Plynové motory, na jejichž využití je toto řešení založeno, nachází využití i v dalších oblastech - od nemocnic, přes univerzity a sportovní stadiony až po farmy, letiště či menší obce. Díky spolupráci s partnery jako je například autorizovaný distributor a servis pro plynové motory Jenbacher ve Spojeném království Clarke Energy, je divize plynových motorů společnosti GE naprostou špičkou v poskytování služeb a podpory zákazníkům po celém světě jakož i ve vývoji lokálních inovací.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů