Pátek, 29. března 2024

Evropská unie se postavila proti Kanadě. Znevýhodní ropu získanou z ropných písků

Evropská unie se postavila proti Kanadě. Znevýhodní ropu získanou z ropných písků

Evropská unie bude penalizovat ropu, která byla získána z ropných písků. EU tak odolala tlaku Kanady, která má největší zásoby ropných písků. Jedná se o dříve opomíjenou surovinu podobnou asfaltu, z níž lze speciálním postupem získat ropu - díky novým technologiím se náklady na takto vytěženou ropu snižují a stává se zajímavá pro byznys.

Ottawa požadovala, aby tato ropa byla vyjmuta z připravovaných nových a přísnějších evropských standardů, které znevýhodňují paliva zatěžující životní prostředí.

Evropská komise rozhodla po roce přezkoumávání a intenzivního lobbování ze strany Kanaďanů a těžařů. Ropa získaná z písků se bude klasifikovat jako čtyřikrát více zatěžující životní prostředí než ropa vytěžená klasicky. Komise totiž připravuje novou legislativu, která bude tlačit dodavatele pohonných hmot ke snižování emisí skleníkových plynů.

Dovozci ropy získané z písků budou proto muset investovat do biopaliv a dalších zelených technologií, aby znečištění vykompenzovali. A to se jim může prodražit.

Kanadě se komplikují plány

Evropa zásoby ropných písků téměř nemá, ale nové omezení může zmařit plány Kanady. Ta chce v budoucnu vyvážet ropu do Venezuely. Restrikce také může ovlivnit i další trhy včetně Spojených států, kde se právě diskutuje o ropných píscích coby obřím potenciálním zdroji energie. Kritici namítají, že je to zdroj vysoce zatěžující životní prostředí.

V USA se letos rozhodne, zda povolit vybudování ropovodu Keystone XL za 7 miliard dolarů, který má přepravovat surovou ropu získanou z ropných písků v kanadské Albertě do rafinerií v Mexickém zálivu. "Proto se Kanaďané tak obávají rozhodnutí Evropské unie. Vědí, že to znamená precedens, který na ně bude mít finanční dopady," říká Nuša Urbančičová z organizace Transport&Environment.

Bruselu hrozí spor na půdě WTO

Evropská komisařka pro ochranu klimatu Connie Hedegaardová protlačila nový návrh i přes odpor některých komisařů, například komisaře pro energetiku Günthera Oettingera. "Díky tomuto opatření vysíláme jasný signál dodavatelům fosilních paliv. Protože v dohledné budoucnosti zůstávají fosilní paliva realitou, je důležité je správně ocenit," řekla Hedegaardová.

Nicméně její triumf může poškodit evropské vztahy s Kanadou. Už to vrhlo špatné světlo na vyjednávání o dohodě zóny volného obchodu. Obě strany přitom očekávaly, že jednání završí ještě letos.

Ottawa již dříve pohrozila, že kvůli případné restrikci dovozu ropy se bude muset Brusel zodpovídat Světové obchodní organizaci (WTO).

Jeffrey Sundquist, zástupce provincie Alberta, kde se nachází většina kanadských zásob ropných písků, s rozhodnutím komise nesouhlasí. "Důležité je, že nejdeme po cestě diskriminace, ale že věda v tomto případě vítězí," uvedl Sundquist.

Podle dokumentu, který Alberta zpracovala, klesl mezi roky 1990 a 2008 objem emisí skleníkových plynů při získávání ropy z písků o 39 procent. Provincie prý investuje během příštích pěti let 4,5 miliardy eur do rozvoje obnovitelných zdrojů a do opatření na snižování emisí.

AUTOR: Joshua Chaffin

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů