Sobota, 20. dubna 2024

Reakce Svazu marginálních oblastí na odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy

Reakce Svazu marginálních oblastí na odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy

Svaz marginálních oblastí přes některé úspěchy ministra Ivana Fuksy na mezinárodním poli musí konstatovat, že celkově za dobu jeho funkce došlo ke zhoršení podmínek pro zemědělské hospodaření v méně příznivých oblastech, které pokrývají polovinu území České republiky. Zástupci svazu uvedené konstatovali na posledním členském shromáždění svazu.

Přestože vnímáme možné dopady odvolání na kontinuitu vyjednávání podmínek v rámci EU, tak celkově očekáváme pozitivní posun k větší vyváženostipolitiky ministerstva zemědělství, a to posílením orientace na takové zemědělské hospodaření, kteréje v souladu s přírodními podmínkami.

Moderní evropské zemědělství nemá jedinou úlohu, tj. produkovat maximum potravin. Tento jednostranný přístup vždy nutně znamenal problémy, se kterými se setkáváme i v České republice - zvyšování obsahu dusičnanů v pitné vodě, bahnem zaplavené návsi, trvalý pokles úrodnosti zemědělských půd, odklon od rozumné úrovně živočišné výroby a nahrazování statkových hnojiv chemií.

Důraz na komodity se přežil a vedl pouze k nadvýrobě. Moderní evropské zemědělství je naopak multifunkční, tak jak to můžeme pozorovat např. v Rakousku či Švýcarsku. Dnes už není uměním vyrobit kvantitu, ale kvalitní potraviny s maximální provázanou produkcí veřejných statků a ochranou vysoké přírodní hodnoty české krajiny.

Očekáváme, že nový ministr bude více dbát na to, aby stát namísto kontraproduktivního řízení trhu zasahoval v zemědělství jen tam, kde je to nutné a přínosné, tzn. ve čtyřech obecně uznávaných oblastech: u veřejných statků, externalit, asymetrických informací a tržní síly. Jen tak bude rezort mít kapacitu reagovat na nové výzvy a úkoly, kterým musí zemědělci čelit právě s ohledem na evropský rozměr zemědělství a evropské požadavky na vzhled krajiny a kvalitu životního prostředí.

Svaz marginálních oblastí

Kontakt:
Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368
předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225
Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů