Čtvrtek, 28. března 2024

Žádosti o připojení fotovoltaik nově prý posuzuje jen PRE

Žádosti o připojení fotovoltaik nově prý posuzuje jen PRE

Distribuční společnosti se minulý měsíc rozhodly, že znovu budou posuzovat žádosti o připojení nových solárních elektráren do sítě, podle České průmyslové fotovoltaické asociace (CZEPHO) to ale dodržuje jen PRE Distribuce. Společnosti ČEZ Distribuce a E.ON Distribuce podle fotovoltaiků nadále vydávají negativní stanoviska ke všem žádostem. CZEPHO o tom dnes informovalo po skončení valné hromady. Mluvčí ČEZ Eva Nováková ČTK sdělila, že ČEZ Distribuce každou obdrženou žádost posuzuje individuálně.

ČEZ Distribuce podle Novákové při posuzování žádostí zohledňuje několik hledisek. Jde například o možné dopady zařízení, kterého se požadavek na připojení týká, na bezpečný a spolehlivý provoz elektrizační soustavy. Dále posuzuje možné dopady zařízení na kvalitu dodávek elektřiny pro všechny uživatele distribuční soustavy, na uzavřené smluvní vztahy s provozovateli již připojených výroben k distribuční soustavě a na investory připravovaných výroben elektřiny

Podle fotovoltaiků posuzuje projekty žádající o připojení individuálně jen PRE Distribuce. "Naopak distribuční společnosti ČEZ a EON se zatím chovají velmi netransparentně. Nadále vydávají plošné negativní stanovisko k žádostem. Budeme žádat oficiální a jasné stanovisko distribučních společností," uvedl Aleš Spáčil, předseda představenstva CZEPHO.

Před zhruba dvěma roky začal v ČR kvůli výhodným investičním podmínkám prudce růst počet solárních elektráren, a distribuční společnosti proto loni zastavily vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě. Argumentovaly tím, že by tyto zdroje mohly ohrozit bezpečný provoz přenosové soustavy.

Letos energetické podniky změřily vliv obnovitelných zdrojů na tuzemskou soustavu a výsledky mají využít jako podklad pro posuzování nových žádostí. Při zvažování jednotlivých žádosti o připojení by také měly brát v úvahu limity pro bezpečné využití obnovitelných zdrojů v síti pro příští rok.

Fotovoltaická asociace žádá opětovné přijímání žádostí o instalaci malých střešních solárních elektráren do 30 kilowattů. I přes nové posuzování žádostí o připojení těchto zdrojů ale kritizuje novelu energetického zákona, který stanoví limity instalovaného výkonu subvencovaných solárních elektráren. Tyto limity ale byly podle fotovoltaiků již naplněny do roku 2020. "Bez podpory se střešní instalace nemají šanci rozvinout," uvedl asociace.

Solárnímu sektoru loni stát také ztížil podmínky pro podnikání, když na solární zdroje uvalil 26procentní daň. Jinak hrozilo výrazné zdražení elektřiny. Řada podnikatelů chce získat kompenzaci právní cestou a Česku hrozí desítky soudních sporů a mezinárodní arbitráže za miliardy korun. "Asociace hodlá nadále bojovat za férové podmínky podnikání v českém fotovoltaickém sektoru," dodal Spáčil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů