Sobota, 20. dubna 2024

Pardubický kraj nebude vymáhat náhradu škody za likvidaci skládky

Pardubický kraj nebude vymáhat náhradu škody za likvidaci skládky

Pardubický kraj nebude vymáhat náhradu škody za likvidaci nebezpečného materiálu a chemikálií v Bělé nad Svitavou. Cizinec, který byl kvůli jejich skladování obviněn, je duševně nemocný, proto je vymáhání škody za likvidaci bezpředmětné, informovala dnes ČTK mluvčí hejtmanství Magdalena Navrátilová. Likvidace stála téměř čtyři miliony korun.

"Orgány činné v trestním řízení případ uzavřely. Nikdo nebyl obviněn ani nebude, takže nám nezbývá než odpustit trvalé vymáhání škody," uvedl hejtman Radko Martínek (ČSSD). Tři miliony korun poskytlo ministerstvo financí, zbytek platil kraj. Cizinec je plně invalidní, teď je na psychiatrické klinice v Německu.

Pětačtyřicetiletý muž v Bělé nashromáždil sedm tun nebezpečných chemických látek, výbušnin, munice, zbraní a radioaktivního materiálu. Odborná firma loni v říjnu a listopadu zjišťovala, co vše se na místě nachází. Policie poté zneškodnila výbušniny a munici, další nebezpečné látky byly odvezeny do spalovny v Ostravě. Likvidace skončila 2. prosince.

Cizince policie po zadržení obvinila z nedovoleného ozbrojování a nedovolené výroby a držení jaderného materiálu a zvláštního štěpného materiálu. Shromažďování sloučenin s obsahem uranu nebo vojenských samopalů bylo prý pro obviněného muže koníčkem. Vyšetřovala jej i německá policie, velké množství chemikálií, munici či rozbušky našli totiž policisté rovněž v jeho bytě v Koblenci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů