Sobota, 20. dubna 2024

ASOCIACE VÝROBCŮ MINERÁLNÍ IZOLACE: VÝNOSY Z EMISNÍCH POVOLENEK MUSÍ JÍT ZA DOMÁCNOSTMI

ASOCIACE VÝROBCŮ MINERÁLNÍ IZOLACE: VÝNOSY Z EMISNÍCH POVOLENEK MUSÍ JÍT ZA DOMÁCNOSTMI

Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) se zasazuje o to, aby vláda investovala výnosy z emisních povolenek po roce 2013 do úspor energie v budovách. Tato opatření zlepšují kvalitu životního prostředí, snižují závislost země na fosilních palivech, ale hlavně vytváří pracovní místa a v době krize pomáhají rozhýbat ekonomiku.

AVMI dlouhodobě podporuje pokračování státní podpory pro energetické úspory v budovách, které dnes spotřebovávají 40 % veškeré energie. Ať už by se jednalo o pokračování Zelené úsporám nebo jiného stávajícího podpůrného programu či o vznik zcela nového dotačního programu jako např. "Program energetické nezávislosti" podle Hnutí Duha, podpora úspor by měla být integrální součástí státní energetické politiky. ČR má stále o polovinu větší spotřebu energie na jednotku HDP než je průměr EU27, a stát by proto měl podpořit programy vedoucí ke snížení závislosti obcí, měst a krajů, ale také českých domácností.

"Za nejefektivnější opatření považujeme celkovou renovaci budov, která je bezpochyby vždy spjata s kvalitním zateplením obálky budovy. Zateplení budov provádí obvykle malé a střední české firmy v regionech, které tak v době krize pomáhají udržet stavebnictví a zaměstnanost na stabilní úrovni," říká Libor Urbášek, předseda Asociace výrobců minerální izolace a dodává: "Samozřejmě je třeba vést diskuzi o konkrétním nastavení podpory, ale vláda by měla nejprve jasně říci, že je podpora úspor energie prioritou."

Místopředseda AVMI Ondřej Šrámek doplňuje: "Výnosy z povolenek by měly jít za domácnostmi. Dodavatelé nejrůznějších úsporných opatření (včetně členů AVMI) se pak o ně musí utkat v tvrdém konkurenčním boji. To je nejefektivnější a hlavně transparentní způsob. Rozhodně by se neměly povolenky rozdávat zadarmo, jak se bohužel občas děje. Tím se navíc o výnosy přichází."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů