Pátek, 29. března 2024

Policisté navrhli obžalovat Drobilova exporadce Knetiga

Policisté navrhli obžalovat Drobilova exporadce Knetiga

Policie navrhla postavit před soud Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí a nynějšího místopředsedy ODS Pavla Drobila. Podala návrh na obžalobu z nepřímého úplatkářství, kterého se podle ní dopustil při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). ČTK to dnes řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

"Spis nyní studuje státní zástupkyně, rozhodnout ve věci chce do konce měsíce," uvedla Zenklová. Muži hrozí v případě odsouzení až tříleté vězení.

Knetigovo korupční jednání souvisí podle dřívějšího vyjádření Zenklové s ukládáním peněz v bankách. Bývalý Drobilův poradce sháněl podle médií "černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle policejního spisu nabídl Knetig členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS, napsal server Lidovky.cz. Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz ze Státního fondu životního prostředí na účet této banky.

Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky vybranému finančnímu poradci.

Kauzou se původně začalo zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 na základě Michálkova trestního oznámení. Kriminalisté v případu zahájili trestní řízení pro podezření z pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Prověřují tendr na poradenskou firmu v hodnotě 80 milionů korun. Knetigovo stíhání žalobci z kauzy vyloučili kvůli místu spáchání údajného trestného činu.

Policisté prověřovali také podplácení Michálka ze strany exministra a místopředsedy ODS Drobila. V půlce června však případ odložili. Následně se však dostali do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednali či nejednali na jeho pokyn. Odložení kontroluje Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Pokud kauzu znovu otevře, policie bude žádat o vydání Drobila k trestnímu stíhání a zbavení poslanecké imunity, řekl v neděli v České televizi ředitel protikorupčního útvaru Tomáš Martinec.

Michálek na údajnou korupci na SFŽP upozornil prostřednictvím tajně pořízených nahrávek loni v prosinci. Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl pak Michálkovi místo svého náměstka.

Drobil se kvůli aféře distancoval od Knetiga. Tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Nahrávky zveřejnila Mladá fronta Dnes. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval. Všechna obvinění na svou adresu však odmítl.

Policie se v této souvislosti zabývala také tím, zda se Nečas, Drobil, tehdejší ministr vnitra Radek John (VV) a vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul nedopustili trestného činu neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání. Podle trestního oznámení totiž věděli o korupci na SFŽP. I tuto část kauzy však policisté odložili.

V ministerském křesle nahradil Drobila Tomáš Chalupa (ODS). ČSSD kvůli kauze v polovině prosince oznámila, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Koaliční poslanci však kabinet podpořili.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů