Pátek, 29. března 2024

Do rekordu v sázení stromů se již přihlásilo více než tisíc lidí

Do rekordu v sázení stromů se již přihlásilo více než tisíc lidí

. Nadace Partnerství 28. října pořádá historicky první pokus o český rekord v sázení stromů.
. Zapojit se může kdokoli kdekoli po celé České republice.
. Registrace všech účastníků probíhá až do 20. října. V současné chvíli je přihlášeno celkem 1115 lidí s výsadbou 3158 stromů.
Brno (12. října 2011) - Jednotlivci, školy, obce, firmy, občanská sdružení a další organizace po celé republice mají už jen týden příležitost zapojit se do jedinečného pokusu o český rekord v sázení stromů. Na happening, který 28. října pořádá Nadace Partnerství, je možné přihlásit se do 20. října i s výsadbou jediného stromu. Rekord spočívá v celkovém množství vysazených stromů a lidí zapojených do sázení v tomto konkrétním dni. V současné chvíli se již zaregistrovalo celkem 1115 lidí s výsadbou 3158 stromů. Cílem akce je připomenout důležitost a význam stromů, zažít něco výjimečného a oslavit Den stromů.
Do historicky prvního pokusu o český rekord v sázení stromů se v současné chvíli přihlásila více než tisícovka lidí. Sázet budou rodiny s dětmi, skautské a pionýrské oddíly, žáci základních a mateřských škol, okrašlovací spolky, sdružení, Český svaz ochránců přírody, ekologická centra i členové Rady kraje Vysočina. Z obcí se zapojí například Kralupy nad Vltavou, Chlum, Němčovice, Semčice, Bělušice, Jenišovice nebo statutární město Brno. "Město Brno se do rekordu v sázení stromů zapojuje výsadbou stromořadí na ulici Dlážděná, v parku Tyršův sad budou vysazeny 3 stromy za účasti představitelů města. Městská organizace Veřejná zeleň města Brna připravila výsadbu 40 vzrostlých sakur na ulici Květná," popisuje přípravy na rekord Ing. Martin Vaněček, vedoucí brněnského Odboru životního prostředí.
Zájemci, kteří se chtějí k hromadnému sázení přidat, se musí zaregistrovat do 20. října na adrese strom.zivota@nap.cz. Do e-mailu pod heslem "REKORD" je potřeba uvést kontaktní údaje, místo výsadby, plánovaný počet vysazených stromů a jejich druh a množství zapojených lidí. Sázet mohou jednotlivci, skupiny přátel, rodiny, občanská sdružení a spolky, školy, školky, neziskové organizace, města, vesnice, farnosti, firmy, arboreta, botanické zahrady... Seznam všech účastníků, podrobná pravidla pro uznání rekordu a další informace mohou nalézt na webových stránkách www.stromzivota.cz
"Každý, kdo na podzim plánuje vysadit stromy, se může zúčastnit našeho happeningu v sázení stromů. Stačí, když stromy vysadí právě 28. října a dá nám o tom vědět. Může se jednat třeba o malý ovocný stromek na zahrádku i celou alej podél silnice. Každý vysazený strom se počítápro rekord i zlepšení našeho životního prostředí,"vysvětluje organizátorka rekordu Lenka Vodičková z Nadace Partnerství. Všechny vysazené stromy a zúčastnění lidé se pak sečtou a jejich výsledné množství bude pelhřimovskou Agenturou Dobrý den zaneseno do České databanky rekordů. Účastníci obdrží e-mailem čestný certifikát o uskutečnění rekordu.

Rekord v sázení stromů spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR, Ministerstvo životního prostředí a Magistrát města Brna.
Podrobné informace: www.stromzivota.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů