Sobota, 20. dubna 2024

Elektrické jízdní kolo s netradičním designem

Elektrické jízdní kolo s netradičním designem

Vedle řady nových automobilů a technologií odhalil Ford na mezinárodním autosalonu IAA 2011 ve Frankfurtu nad Mohanem ještě jednu překvapivou novinku: jízdní kolo s elektrickým pohonem.

koloKoncepční studie E-Bike Concept demonstruje, jak lze designový jazyk značky uplatnit na jízdním kole. Ford neplánuje sériovou výrobu bicyklu, bude však tuto koncepci nadále studovat jako jedno z možných řešení městské mobility pro budoucnost.

Klíčovým prvkem designu je lichoběžníkový profil rámu. Ten je vyroben z hliníku a uhlíkových vláken, což mu dává vysokou pevnost při hmotnosti pouhých 2,5 kg. Systém elektrického pohonu je důmyslně ukrytý, aby nerušil linie bicyklu.

Akční rádius koncepčního jízdního kola Ford činí až 85 km na jedno nabití. Hnací ústrojí sestává z elektromotoru v náboji předního kola, lithium-iontového akumulátoru zabudovaného do rámu, integrované řídicí jednotky a patentovaných magnetostriktních snímačů, které mají původ ve světě formule 1.

Magnetostrikce umožňuje převádět magnetickou energii na kinetickou a obráceně. Ve formuli 1 se takovéto snímače používají pro jejich schopnost snášet vysoké otáčky motoru v kombinaci s intenzivní tepelnou zátěží. Nevyžadují fyzický kontakt s dalšími součástmi motoru, pracují nezávisle na teplotě a jsou zcela bezúdržbové.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů