Pátek, 19. dubna 2024

Senát asi schválí nová pravidla pro značení chemických látek

Senát asi schválí nová pravidla pro značení chemických látek

Senát asi schválí nový chemický zákon, který má nově upravit i kvůli EU pravidla pro balení, označování a klasifikaci chemických látek a jejich směsí. Doporučil to dnes senátní výbor pro životní prostředí. Zákon má přispět ke zvýšení bezpečnosti při výrobě a dovozu chemických látek, při jejich uvádění na trh a při používání.
Výbor podpořil přijetí zákona navzdory výtkám vůči terminologickým nepřesnostem a obavám, že by nový předpis mohl přinést překrývání působnosti kontrolních orgánů.

Na nová pravidla se podle předlohy musí připravit víc než 2000 českých firem. Analýzu nákladů chemického průmyslu na přizpůsobení se novým požadavkům nechalo ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovat už v roce 2006, celkové náklady by měly vystoupat na stamiliony korun.

Norma by měla začít platit v březnu příštího roku. Pro chemické látky budou nová pravidla platit hned, pro chemické směsi až od roku 2015. Výrobci směsí ale budou moci v příštím a přespříštím roce ještě používat současné označení.

Zavedení jednotného značení by mohlo přinést i jisté úspory, a to především v oblasti obchodu. Podle ministerstva životního prostředí se ale projeví patrně až v době, kdy globální značení budou používat i výrobci mimo EU.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů