Čtvrtek, 28. března 2024

Novela o EIA má ukončit při s Evropskou komisí a pomoct Temelínu

Novela o EIA má ukončit při s Evropskou komisí a pomoct Temelínu

Vláda zřejmě v blízké době projedná jednovětou novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), která má ukončit dlouholetý spor Česka s Evropskou komisí a zároveň uhladit cestu výstavbě nových bloků jaderné elektrárny Temelín. Pře se týká práv účastníků řízení obrátit se na soud. Novela jim výslovně umožňuje podat žalobu i v případě, že posuzování bylo zahájeno před 11. prosincem 2009.

To je datum, kdy Česko pod tlakem Evropské komise právo soudního přezkumu uvedlo do své legislativy. Podle komise ale nezajistila tato novela plnou kompatibilitu evropského práva s českým kvůli přechodným ustanovením. Evropská komise vede kvůli části zákona s Českou republikou řízení už od roku 2007. V kauze už nad Českem vynesl Evropský soudní dvůr rozsudek za nečinnost loni 10. června, tehdy bez finančního trestu.

Nyní je podle důvodové zprávy k návrhu MŽP pře už ve fázi, kdy může komise u soudu finanční sankce žádat. Shledá-li Evropský soudní dvůr, že Česko nesplnilo včas jeho rozsudek, může v novém rozsudku uložit zaplacení paušální pokuty i penále. "S ohledem na soudní praxi a na význam přikládaný aplikaci EIA směrnice lze reálně očekávat, že se výše paušální pokuty i penále na svých dolních hranicích pohybovat nebudou. V případě Česka by se mohlo jednat o zhruba 7,390.000 korun měsíčně a jednorázově 49,2 milionu korun," uvádí ministerstvo.

"Celá záležitost má i své širší souvislosti. Především z rakouské strany často zaznívá argument, že není možné provést korektní posouzení vlivů záměru nového jaderného zdroje v lokalitě Temelín za situace, kdy česká právní úprava byla Soudním dvorem EU shledána jako nekompatibilní s evropským právem," uvádějí autoři novely ve zprávě zveřejněné v elektronické legislativní knihovně vlády. Možné problémy při schvalování projektu rozšíření jaderné elektrárny nedávno kabinet probral a uložil řešit příslušným ministerstvům.

Komise podle ministerstva nesouhlasí s názorem, že je možné napadnout v rámci žaloby proti navazujícímu rozhodnutí i ty procesy EIA, které byly zahájeny před nabytím účinnosti novely zákona z prosince roku 2009. Jako jediné východisko tak ministerstvo vidí urychlené přijetí krátké novely. Navrhuje, aby ji sněmovna projednala ve zrychleném řízení už v prvním čtení.

Schvalování novely v roce 2009 prodloužil prezident Václav Klaus, když ji vetoval s tím, že změna představuje nepřijatelný průlom do dosavadní koncepce soudnictví a dá občanským iniciativám nový nástroj k obstrukcím. Poslanci veto přehlasovali, už tehdy hovořili o možných sankcích i případných problémech, které mohou přijít z Rakouska ve věci dostavby Temelína.

Nynější novela se může podle propočtů ministerstva týkat 158 záměrů procesů EIA, u kterých proběhla před 11. prosincem 2009 lhůta pro zaslání vyjádření k posudku a ke kterým se vyjadřovalo alespoň jedno občanské sdružení. Když se od toto počtu odečtou záměry, které už získaly navazující povolení, zbývá 106 záměrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů