Pátek, 29. března 2024

SFŽP kontroluje v domácnostech využití dotací ze Zelené úsporám

SFŽP kontroluje v domácnostech využití dotací ze Zelené úsporám

Státní fond životního prostředí (SFŽP) zkontroloval stovky nedávno dokončených rekonstrukcí či novostaveb realizovaných se státní dotací z programu Zelená úsporám. Do konce září pracovníci fondu obešli 600 domácností, které zateplovaly, měnily okna či kotel s příspěvkem státu. Kontroly vedle drobných pochybení upozornily podle webových stránek fondu i na stavební projekty, které vykazují známky podvodu. Takové případy bude řešit s příjemci dotací, ale i ve spolupráci s finančním úřadem či policií.

Celkem stát v Zelené úsporám rozdá zhruba 18 miliard korun, které utržil za prodej emisních kreditů na vypouštění oxidu uhličitého. Podle pravidel kjótského protokolu musí výnos z prodeje jít do ochrany klimatu. "Na základě smluv s kupci emisních kreditů by kontroly měly být uskutečněny u pěti procent realizovaných projektů," sdělila ČTK Jarmila Krebsová z odboru komunikace SFŽP.

K červenci bylo od začátku programu schváleno přes 64.000 žádostí za zhruba 16 miliard korun. S návštěvou kontrolorů tak může počítat přes 3000 domácností.

Kontroly provádějí pracovníci fondu, na pomoc si mohou přizvat odborníky, v případě podezření na podvod se obracejí na policii.

Kontroly mají prokázat, že žadatelé o dotace při rekonstrukcích a stavbách splnili smluvní podmínky a uspořili plánované množství energie. Pokud kontrola prokáže opak, hrozí domácnostem, že většinou desetitisíce až statisíce získané od státu budou muset vrátit.

Všechny peníze vrácené na základě kontrol staveb, ale i během kontrol projektů po dobu jejich celé administrace budou znovu zařazeny do Zelené úsporám a následně vyplaceny dalším žadatelům.

Při kontrole stavby pracovníci fondu prohlížejí dokumenty, na místě zjišťují i kvalitu provedené práce. Že jejich projekt přijdou zástupci fondu zkontrolovat, se žadatelé dozvědí z předem zaslaného "oznámení o zahájení dohlídky". Kontrola má ověřit soulad skutečného stavu s informacemi uvedenými v žádostech o podporu. Pokud je zjištěna dílčí nesrovnalost, zápis z dohlídky putuje na fond, který rozhodne o dalším postupu.

O plánované kontrole se žadatel obvykle dozví minimálně pět pracovních dnů před termínem zahájení. "Vyžaduje-li to však splnění účelu dohlídky, může být její zahájení oznámeno kontrolované osobě nejpozději v den zahájení dohlídky přímo na místě. Jedná se zejména o případy, kdy je předem indikované podezření na podvodné jednání, korupci či v případě, že hrozí zmaření účelu a předmětu dohlídky," stojí v propozicích zveřejněných na webových stránkách fondu. Vedoucí kontrolní skupiny se na místě prokazuje písemným "pověřením k výkonu dohlídky na místě", podepsaným ředitelkou fondu a opatřeným kulatým razítkem, kontrolovaný si může vyžádat i občanské průkazy členů kontrolního týmu pro potvrzení jejich totožnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů