Pátek, 19. dubna 2024

Firmy řeší s MPO zavádění úsporných standardů pro nové budovy

Firmy řeší s MPO zavádění úsporných standardů pro nové budovy

Firmy sdružené v iniciativě Šance pro budovy zahájily s ministerstvem průmyslu a obchodu jednání o "cestovní mapě", která určí postup při zavádění energeticky úsporných kritérií do tuzemského stavebnictví. Od roku 2019 mají mít podle návrhu všechny nové budovy téměř nulovou spotřebu energií. Na tiskové konferenci to dnes řekl koordinátor iniciativy Petr Holub.

"Blížíme se k velké modernizaci českého stavebnictví, která je řešením mnoha problémů. České budovy jsou dnes ve špatném energetickém standardu, zdroje energie pochází z nestabilních regionů a znečišťují životní prostředí a navíc za ně platíme vysoké účty," uvedl Holub.

Podle návrhu mají od roku 2017 v Česku vznikat jen takové veřejné budovy, které budou postavené v takzvaném pasivním standardu, tedy že budou mít téměř nulovou spotřebu energie. Od roku 2019 by se to podle Holuba mělo týkat všech nových budov.

Iniciativa souvisí s loni přijatou směrnicí Evropské komise o energetické náročnosti budov. Ta říká, že do 31. prosince 2018 musí členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Šance pro budovy vznikla na začátku letošního roku. Zastřešuje firmy sdružené v České radě pro šetrné budovy a v Centru pasivního domu.

U nízkoenergetických domů nesmí roční spotřeba tepla na vytápění překročit 50 kilowatthodin na metr čtvereční. Pasivní domy a byty nesmí za rok spotřebovat na topení víc než 15 kilowatthodin na čtvereční metr. Běžná česká novostavba podle společnosti EkoWatt spotřebuje ročně na vytápění zhruba 100-120 kWh na čtvereční metr.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů