Sobota, 20. dubna 2024

V kůži vynálezce - bavte se s vědou

Jak funguje jaderný reaktor? Proč listy na podzim žloutnou? Jak vypadá chemie lásky a co umí nejchytřejší počítač světa? Nejen to se dozvíte od 1. do 11. listopadu na Týdnu vědy a techniky. Největší vědecký festival v Česku nabídne přednášky, výstavy, vědecké kavárny nebo dny otevřených dveří. Z více než tří set akcí jsme vybrali ty nejzajímavější z našeho oboru...

V kůži vynálezce - bavte se s vědou

Podívejte se dovnitř elektráren
1. - 11. listopadu, různá místa v Česku
www.tydenvedy.cz
V průběhu Týdne vědy otevřou své brány informační centra i samotné elektrárny skupiny ČEZ. Kromě známých míst, jako je jaderná elektrárna Temelín nebo Dlouhé Stráně, se můžete podívat třeba i do uhelné elektrárny Prunéřov, kolem jejíž modernizace se vedou ostré diskuse. Navštívit můžete rovněž bioplynovou elektrárnu Číčov, vodní elektrárny Slapy a Orlík a řadu dalších zařízení. Zkuste si ale co nejdřív zarezervovat místo - energetici očekávají velký zájem veřejnosti a počet míst je omezený.

Tma jako ohrožený druh

2. listopadu, 10 h, Pardubice, zámek
www.vcm.cz
Umělé osvětlení je na obloze vidět na desítky kilometrů daleko od zdroje, například města. Tma začíná být "ohroženým druhem". Trpí tím všechny živé organismy včetně člověka, které tmu potřebují ke spánku nebo naopak k noční aktivitě. Světelné znečištění je problém, který se dnes už týká asi dvou třetin obyvatel planety. I proto vznikla v Jizerských horách česko-polská "rezervace tmy". Vstup na přednášku je možný pouze po rezervaci elektronické vstupenky na stránkách www.tydenvedy.cz.

Před smogovou sezonou
3. listopadu, 17 h, Ostrava, Klub Atlantik
www.klubatlantik.cz
Ostravsko je v současnosti oblastí s nejvíce znečištěným ovzduším v České republice, stejně tak patří k nejznečištěnějším oblastem v Evropě. Vliv špatné kvality ovzduší na lidské zdraví je v případě Ostravska více než aktuální i s ohledem na nadcházející smogovou sezonu. Vědecká kavárna na zmíněné téma uvede jako hlavního hosta odborníka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, doktora Radima Šráma, který realizoval své výzkumy i na území města Ostravy. Setkání vědců s veřejností se zúčastní také ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Helena Šebáková.

Barevný svět hornin pod mikroskopem

3.-11. listopadu, každý všední den 8-16 h, Praha 4 - Spořilov, Geofyzikální ústav AV ČR
www.ig.cas.cz
Výstava představuje mikrofotografie českých geologů a paleontologů, kteří fotografie používají ke svému bádání. Jde o tenké řezy horninami a zkamenělinami, překvapivě tvarově i barevně pestrými. Snímky byly pořízeny optickými a elektronovými mikroskopy.
K čemu jsou takové obrázky dobré? Mikrostruktury hornin umožňují vědcům určovat chemicko-fyzikální podmínky jejich vzniku a přeměnu. Mikroskopické pozorování zkamenělin pak usnadňuje zařazení vyhynulých organismů.
Návštěvníci budou také moci navštívit Geo-park Spořilov v areálu ústavu a zahrát si interaktivní hru "Najděte svůj Kámen mudrců". Organizátoři slibují, že jeho tajemství každý odhalí na konci hry.

Zemětřesení: kde a kdy ho čekat
3. listopadu, 10 h, Praha, Nová budova Národního muzea
www.nm.cz
Japonské zemětřesení z 11. března 2011, k němuž došlo 140 km východně od ostrova Honšú v hloubce 30 km pod mořským dnem, se zařadilo mezi nejsilnější světová zemětřesení v historii. Zahynulo při něm více než patnáct tisíc lidí. Rychlý výzdvih mořského dna o několik metrů, k němuž při zemětřesení došlo, vyvolal vlnu tsunami, která měla na některých místech pobřeží ničivé důsledky do té doby nevídaných rozměrů. Přednáška RNDr. Aleše Špičáka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd vám osvětlí, co se při zemětřesení odehrálo a zda a kde můžeme podobné katastrofy čekat i v budoucnu.
Vstup na přednášku je možný jen po rezervaci elektronické vstupenky na stránkách Týdne vědy.

Mutanti v laboratoři

3. listopadu (13-19 h) a 4. listopadu (13-16 h), Praha 6 - Lysolaje, Ústav experimentální botaniky AV ČR
www.ueb.cas.cz
Vědci připravili pro návštěvníky několik prohlídkových okruhů, při kterých budou moci nahlédnout do laboratoří. Tam na ně čeká například přehlídka zajímavých mutantů - rostlin s pozměněnou genetickou informací. V jiné laboratoři se představí tabák, brambory nebo smrky v baňkách a ve zkumavkách, kde jsou pěstovány. K vidění je i robot pro izolaci a zpracování DNA a RNA z rostlinných vzorků.
Do nitra buňky mohou zájemci nahlédnout špičkovým mikroskopem s laserem, a dokonce sledovat pohyby uvnitř buněk. Vědci ukážou, jak rozbít molekulu a co nám její "střepy" mohou prozradit. A slibují odhalení tajemství barev podzimního listí pomocí chromatografie. Pro každého zájemce o vědu budou mít navíc připravený zajímavý rostlinný dárek.
Pracoviště ústavu v Olomouci pak 8.-10. listopadu od 13 do 16 hodin návštěvníkům ukáže například to, jak se luští dědičná informace pšenice či jak se šlechtí banánovník.

Pozorujte noční oblohu
4. listopadu, 16-22 h, Praha, Astronomický ústav AV ČR
www.asu.cas.cz
Znáte naši galaxii a planetární systémy? Více se o nich můžete dozvědět v kopuli a na terase nové budovy Astronomického ústavu, kde můžete spolu s odborníky pozorovat hvězdnou oblohu nad hlavním městem. Ve stejný den si s vámi od 11 hodin podebatují astronomové o planetách, hvězdách, černých dírách a galaxiích.

K jadernému reaktoru

5. listopadu, 9 a 13 h, Řež, Ústav jaderného výzkumu
www.nri.cz
Ústav v Řeži u Prahy má dva výzkumné jaderné reaktory, při exkurzích rovněž uvidíte elektrostatický tandemový urychlovač a jeho využití. Při exkurzi musí účastníci předložit občanské průkazy. Pozor, zásady radiační bezpečnosti neumožňují přístup těhotným ženám a dětem do 10 let.

Meteorologové z Milešovky

5. a 6. listopadu, 9-16 h, Milešovka
Meteorologická observatoř Milešovka stojí na nejvyšším vrcholu Českého středohoří ve výšce 837 m n. m. Tato kuželová hora převyšuje okolní terén o 400 metrů, a snad proto tu začali s meteorologickými pozorováními už před více než sto lety, roku 1905.
Jak vypadá observatoř dnes, jaké metody měření se používají a jaké přístroje k tomu slouží, se dozvědí návštěvníci během přibližně půlhodinové exkurze. Jejím vrcholem bude, zvlášť při pěkném počasí, návštěva vyhlídkové věže.

Jak ušetřit benzin
7.-8. listopadu, 9-16 h, Praha, Ústav teorie informace a automatizace AV ČR
www.utia.cas.cz
Zavítáte-li na dny otevřených dveří do ústavu s krkolomným názvem, dozvíte se třeba to, jak pomocí modelu řízení jezdit v autě úsporně. Vědečtí pracovníci vám také vysvětlí, jak zjistíte svoji polohu ve chvíli, kdy se vám rozbije GPS, nebo jak jsou řízeny světelné křižovatky. V souvislosti s letošním výbuchem jaderné elektrárny v Japonsku bude zajímavé si poslechnout výklad na téma, kam utíkat, když bouchne Temelín? Ústav se sídlem na Praze 8 prosí zájemce, aby návštěvu ohlásili alespoň s denním předstihem na telefonu 266 052 551.

Rostlinné hrátky
7.-10. listopadu, Praha, Ústav experimentální botaniky AV ČR
www.ueb.cas.cz
Zažijte rostlinnou biologii jinak, než jak ji znáte z učebnic. Bavte se a poznávejte. Interaktivní a hravá výstava vás vtáhne do světa buněk, poodhalí tajemství DNA nebo prozradí, jak rostliny vnímají své okolí. Ústav experimentální botaniky Akademie věd vám také představí přírodní kuriozity či chemické reakce související s rostlinami.

Tajemství vydřího trusu
8. listopadu, 8-18 h, Studenec 122, Koněšín, Ústav biologie obratlovců AV ČR
www.ivb.cz
Pracovníci oddělení populační biologie připravili exkurzi do chovného zařízení pro experimentální studium volně žijících obratlovců, což jsou třeba myši nebo čolci. Při komentované prohlídce molekulárně-genetických laboratoří ve Studenci nedaleko Třebíče se návštěvníci dozvědí, jak a z čeho se získávají genetická data.
Slibně znějí i názvy populárně naučných dokumentů, které se zde budou promítat: O čem vypráví vydří trus, O myších a myších a Osud sysla obecného.

Chemie mezi námi
8. listopadu, 12-16 h, Praha, Národní technická knihovna
www.techlib.cz
V letošním Mezinárodním roce chemie jde o další akci, která má ukázat přitažlivost chemie. Tentokrát je připraveno odpoledne plné zábavných ukázek a chemických pokusů. Součástí akce v dejvické knihovně budou i ukázky a projížďky elektromobilem z dílny skupiny ČEZ.

Chemikálie v nás
9. listopadu, 10 h, Praha, kino Světozor
Submise je film o sto tisících chemikáliích, které používáme. V současnosti jich máme spoustu i v krvi. Co tyto chemikálie způsobují životnímu prostředí a zdraví? Každý z nás nosí ve svém těle 400 až 500 chemikálií a děti se s chemií v těle už rodí. Tento film mluví za ně. Lístky si rezervujte na webu Týdne vědy.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů