Pátek, 29. března 2024

Ekologicky šetrné výrobky a služby

Jak věrohodně deklarovat objektivní ekologickou šetrnost produktu? Jednou z možností je využít programů ekoznačení, kde je splnění kritérií garantováno nezávislou stranou.

Ekologicky šetrné výrobky a služby

Být "zelený" znamená být "in". Někteří výrobci, prodejci nebo poskytovatelé služeb však environmentální termíny používají fakticky pouze jako reklamní trik.

Jednou z možností, jak deklarovat skutečnou šetrnost produktu v celém jeho životním cyklu, je využít programů ekoznačení, kde splnění kritérií garantují nezávislé organizace.

V ČR existují dva takové programy. Národní program označování ekologicky šetrných výrobků a služeb, jenž vznikl z iniciativy ministra životního prostředí a ministra hospodářství již v roce 1994, a Program Ekoznačky EU, ke kterému se ČR připojila v roce 2004. Oba programy jsou v souladu s ustanoveními technické normy ČSN ISO 14024 Environmentální značky a prohlášení - Environmentální značení typu I.

V rámci těchto programů uděluje ministerstvo životního prostředí (MŽP) výrobcům ekologicky šetrných produktů a služeb, které splňují stanovená kritéria vlivu na životní prostředí, právo používat logo Ekologicky šetrný výrobek/služba a Ekoznačka EU - Květina.

Označené produkty musí splnit také řadu kvalitativních požadavků, proto Národní program označování ekologicky šetrných výrobků a služeb patří k zákládajícím členům Programu Česká kvalita. Spotřebitelé se tak nemusí bát, že zakoupený výrobek bude sice ekologický, avšak málo kvalitní.

Národní program nabízí možnost získat ekoznačku v rámci 43 kategorií výrobků nebo služeb, pro evropský program jich existuje 25. O udělení ekoznačky doposud požádalo přes 100 podniků, které si nechaly označit více než 400 výrobků či poskytovaných služeb.

Do programu Ekoznačení EU se v ČR zapojilo 16 společností. Spolu s produkty zahraničních držitelů je na českém trhu přes 750 výrobků s tímto označením.

Povědomí spotřebitelů o programech ekoznačení je relativně nízké. MŽP ve spolupráci s Odbornou sekcí pro kvalitu v životním prostředí Rady kvality ČR se to snaží změnit. Jednou z cest je vyhlášení ceny za propagaci, která by měla motivovat držitele k vyššímu využívání ekoznačky.

Držitelé ekoznačky budou moci soutěže přihlásit své propagační aktivity, při nichž ekoznačku využívají, a odborná porota složená se zástupců MŽP a odborníků na propagaci a marketing vybere ty nejnápaditější. Slavnostní předání cen bude další příležitostí, jak na programy ekoznačení poukázat. Více na www.ekoznacka.cz.


Daniel Hájek
Odbor nástrojů politiky životního prostředí Ministerstva životního prostředí

ZDROJ: Kvalita jako služba

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů