Sobota, 20. dubna 2024

Poslanci podpořili novelu omezující dopady užívání pesticidů

Poslanci podpořili novelu omezující dopady užívání pesticidů

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o rostlinolékařské péči. Tato předloha má za cíl omezit dopady užívání pesticidů na zdraví lidí i životní prostředí. Kromě jiného zakazuje letecké postřiky chemických přípravků, umožňuje je však za přesně stanovených podmínek. Novelu nyní projedná zemědělský výbor.

Letecké postřiky bude muset povolit rostlinolékařská správa a to na základě leteckého plánu a následné žádosti o povolení jednotlivé letecké aplikace nebo v případě mimořádných leteckých postřiků. Pokud rostlinolékařská správa povolí letecký postřik, bude muset informovat obce v zasažené oblasti a obecní úřady budou muset informovat své občany obvyklým způsobem.

Zemědělské rostliny, parky i lesy mají být podle návrhu novely proti škůdcům chráněny bez použití chemie nebo s co nejnižšími dávkami pesticidů. Návrh zcela nově upravuje ochranu obyvatel zejména v okolí škol, lázní nebo v rekreačních oblastech. Ten, kdo použije pesticidy v těchto místech, bude muset přijmout opatření, která ochrání lidské zdraví. Například při chemickém ošetření parku bude povinen oblast označit cedulemi, které na postřik upozorňují.

Chemické přípravy se nebudou smět používat ani skladovat do deseti metrů od vodního zdroje. Také zařízení, kterými se postřiky aplikují, budou muset procházet kontrolním testováním.

Novela má zajistit, aby prodejci přípravků na ochranu rostlin poskytovali zákazníkům odpovídající informace o tom, jak s přípravky zacházet. Pro profesionální použití by měly být přípravky prodávány pouze osobám, které se prokážou osvědčením o absolvování odborné přípravy. Letecké rozprašování přípravků má být možné jen ve zvlášť odůvodněných případech a mají ho doprovázet opatření na ochranu životního prostředí, vod i lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů