Sobota, 20. dubna 2024

Ouzo - řecký národní nápoj z bylinek

Ouzo - řecký národní nápoj z bylinek

Řecko je země pyšnící se bohatou kulturou, která se stala i kolébkou tvrdého alkoholického nápoje s vůní anýzu. Nelze tak počítat s tím, že vám v této krásné zemi budou vnucovat pouze víno. Ouzo je k dostání ve všech řeckých tavernách.

Ouzo neboli "uzo" se řadí do kategorie nápojů jako je turecká raki či chorvatský rakija. Jedná se o velmi podobný nápoj obvykle o čtyřiceti procentech alkoholu. Pravděpodobně vznikl z nápoje podobného italské grappě, kterému Řekové říkají "tsipouro". Jedna z legend vypráví, že zhruba ve čtrnáctém století upravili mniši na hoře Athos "tsipouro" anýzem a vzniklo tak ouzo.

Výroba ouza je pro nás nezvyklá

Ouzo se vyrábí z lihu, anýzu a dalších bylin a koření. Do měděné destilační nádoby se vlije šestadevadesáti procentní líh, který se smíchá s bylinami a kořením. Tato směs se destiluje za vzniku takzvaného kvasu ouza. Kvas se opět míchá s lihem a oslazuje cukrem. Nakonec se ředí vodou s cílem oslabit nápoj na požadovaných čtyřicet procent alkoholu. Kvalitní a drahá ouza obsahují mnoho procent kvasu ouza. Mezi koření a bylinky v ouzu kromě anýzu patří například fenykl, máta, koriandr a další.

Centrem nápoje ostrov Lesbos

O vzniku pojmenování "ouzo" se vedou spory. Často se praví, že vzniklo z citátu tureckého lékaře, který pravil: "Toto je uso Massallia, moji přátelé." Spojením "uso Massallia" neboli "určeno pro Marseille" byly označovány zásilky s velmi kvalitním zbožím. Proto nápoj takto stylově turecký lékař nazval a pojem "uzo" se začal používat. Existuje však více teorií, další z nich tvrdí, že jde o odvozeninu od slova "tsipouro".

Centrem výroby ouza snad od dvacátých let devatenáctého století řecký ostrov Lesbos. Nápoj se pije buďto klasicky po panácích, nebo se míchá s vodou a s ledem v malé skleničce. Původně čiré ouzo se po smíchání s vodou zakalí do běla. Je to stejný efekt jako u absintu, za který mohou esenciální oleje z anýzu. Ouzo se také po zákazech absintu v mnoha zemích nalévalo jako náhražka.

Tradiční Řecký nápoj Ouzo

ZDROJ:www.alkoholia.cz, www.recko-pruvodce.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů