Pátek, 29. března 2024

Z Fukušimy podle vědců uniklo dvakrát víc radiace, než se uvádělo

Z Fukušimy podle vědců uniklo dvakrát víc radiace, než se uvádělo

Po březnové jaderné havárii v japonské elektrárně Fukušima se zřejmě dostalo do atmosféry více než dvojnásobné množství radioaktivity, než dosud uváděly japonské úřady. Tvrdí to studie amerických a norských vědců, o níž dnes informovala na svých internetových stránkách agentura Bloomberg. Odborníci k závěru došli na základě údajů měřicích stanic z celého světa.

Podle vědeckého týmu pod vedením Nora Andreasa Stohla se po havárii ve Fukušimě uvolnilo 35.800 terabecquerelů radioaktivního cesia 137. To by představovalo 42 procent z množství radioaktivity, která unikla po výbuchu reaktoru v Černobylu, což byla dosud nejhorší civilní jaderná havárie v historii. Japonské úřady přitom v červnu uvedly, že se do atmosféry dostalo jen 15.000 terabecquerelů radioaktivního cesia.

Vědci také dospěli k závěru, že pětina uvolněného cesia spadla na Japonsko. Zbytek tohoto prvku, který má poločas rozpadu 30 let, vítr odnesl nad Tichý oceán.

Studie dále uvádí, že se při fukušimské havárii dostalo 16,7 milionu terabecquerelů xenonu 133, což je podle vědců největší únik tohoto radioaktivního vzácného plynu, ke kterému nedošlo při testování jaderných zbraní. Xenon 133 je ale poměrně neškodný a má poločas rozpadu přibližně pět dní.

Letos v březnu udeřilo v moři nedaleko severovýchodního Japonska zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály. Otřesy způsobily rozsáhlé škody a vyvolaly vlnu cunami, která pobřežní oblasti dále zpustošila. Zemětřesení a cunami poškodily elektrárnu ve Fukušimě a vyřadily z provozu systémy, jež měly v podobném případě zařízení odstavit. Důsledkem byla druhá nejhorší jaderná havárie v dějinách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů