Pátek, 29. března 2024

Boží Dar zpřístupnil naučnou stezku přes rašelinu a získá dotace

Boží Dar zpřístupnil naučnou stezku přes rašelinu a získá dotace

Boží Dar dokončil v závěru října rekonstrukci naučné stezky vedoucí přes chráněnou přírodní lokalitu Božídarská rašeliniště. Splnil tedy poslední možný termín určený Státním fondem životního prostředí, který byl spojen s poskytnutím dotace 12 milionů korun od Evropské unie. Kdyby se stezku nepodařilo zkolaudovat, krušnohorská obec by o peníze přišla. Závěru stavby bylo naštěstí příznivě nakloněno počasí, řekl dnes ČTK starosta Jan Horník.

Stezka měla být podle dotačních podmínek hotová už v červnu. Kvůli krachu firmy Nabau, která ji původně budovala, se to ovšem nepovedlo. Proto Boží Dar žádal Státní fond životního prostředí o posun termínu. "Protože jsme zpoždění stavby nemohli nijak ovlivnit, nebyl s posunem termínu problém. Další odklad ale nebyl vzhledem k dotačním podmínkám možný. Nyní se mohou turisté projít po celé délce chodníku. Nástup je u hospůdky Špičák. Na stezce ještě instalujeme informační tabule," uvedl starosta.

Z naplánovaná trasy naučné stezky dokončila původní firma necelou polovinu. Božímu Daru nezbylo než vyhlásit soutěž na nového dodavatele stavby. V novém tendru vybral firmu Uniles z Rumburku. Se stavbami v rezervacích už měla zkušenosti, což se potvrdilo, poznamenal Horník. Převzala také záruku na dokončenou část stezky. "Byla to složitá práce, vrstva rašeliny, do které byla umístěna nosná konstrukce, je místy hluboká až šest metrů. Techniku přitom nebylo možné kvůli ochraně lokality používat," řekl Horník.

Boží Dar vyhlásil z bezpečnostních důvodů zákaz vstupu na naučnou stezku dlouhou přibližně dva kilometry v dubnu 2007 kvůli špatnému stavu dřevěných chodníků. Krušnohorská rašeliniště, přes jejichž část naučné stezky vede, jsou od roku 2008 vyhlášena za mokřady mezinárodního významu a jsou také zapsána do Ramsdarské úmluvy na mezinárodní ochranu mokřadů, v níž je 1740 míst na světě. Území, která tvoří Krušnohorská rašeliniště, mají rozlohu kolem 112 kilometrů čtverečních.

Vladimír Meluzín

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů