Pátek, 29. března 2024

Hasiči likvidují požár lesa u Jetřichovic v NP České Švýcarsko

Hasiči likvidují požár lesa u Jetřichovic v NP České Švýcarsko

Hasiči dnes likvidovali požár lesa u Jetřichovic v Národním parku České Švýcarsko. V těžko přístupném terénu nad obcí doutnala na území 200 krát 200 metrů hrabanka, na místě zůstávají požární hlídky Správy Národního parku České Švýcarsko, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. V roce 2006 zlikvidoval velký požár u stejné obce 20 hektarů lesa.

V lese u Jetřichovic zasahovalo pět požárních jednotek profesionálů i dobrovolníků, vodu museli vést na dálku, asistovala i lezecká skupina. "Podařilo se to poměrně včas podchytit. Strážci poznali, že něco hoří. Mohlo by se stát, že by se to rozhořelo víc," řekl ČTK mluvčí Správy NP České Švýcarsko Tomáš Salov. Dodal, že zjištění příčiny požáru může být obtížné, protože hrabanka mohla prohořívat pod zemí i dva týdny. Téměř jisté podle něj ale je, že požár zavinil člověk.

Lidský faktor nesl vinu i při velkém požáru lesa u Jetřichovic před pěti lety. Tehdy hasiči objevili ohniště, ze kterého se rozhořel požár, který zničil asi 20 hektarů lesa v národním parku. Hasiči tehdy s požárem bojovali pět dní. I tentokrát hořelo podle Salova nedaleko. "Dnes hořelo přibližně v místě, kde tehdy končilo požářiště," dodal.

V létě roku 2006 na místě zasahovalo 20 jednotek dobrovolných hasičů a sedm profesionálních, dva vrtulníky, letadlo a na pomoc přijeli hasiči ze sousedního Německa. Plameny tehdy šlehaly do výšky 20 metrů, koruny stromů vybuchovaly a přenášely oheň dál.

Národní park České Švýcarsko, který byl vyhlášen v roce 2000, zaujímá severovýchodně od Děčína rozlohu 79 kilometrů čtverečních. Území tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony a rokle. Součástí parku je i největší skalní most v Evropě - Pravčická brána. Národní park navazuje na německý Národní park Saské Švýcarsko, jenž byl vyhlášen o deset let dříve.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů