Čtvrtek, 28. března 2024

Malé elektrárny mohou napájet milion domácností levnější elektřinou

Nezávislé energetické zdroje tvoří zhruba 12 procent instalovaného výkonu (cca 2837 MWp) a mohou pokrýt až 10 procent celkové tuzemské spotřeby. Pro běžnou spotřebu je ale zatím využito jen 60 procent této energie. Ta je přitom levnější až o 25 procent.

Malé elektrárny mohou napájet milion domácností  levnější elektřinou

Elektřina z nezávislých decentralizovaných zdrojů energie - solárních, bioplynových, vodních či větrných elektráren - začíná konkurovat energetickým gigantům. Této energie je dostatek a její silová složka je oproti konvenční elektřině z uhlí a atomu levnější až o 25 procent.
Firmy, které se specializují na obchodování s "nezávislou" elektřinou, proto zaznamenávají výrazný růst klientely. "Současné malé energetické zdroje mohou teoreticky pokrýt energetickou spotřebu více než jednoho milionu domácností. Je zde proto značný obchodní potenciál," říká Jan Palaščák, generální ředitel akciové společnosti Amper Market, která patří mezi první tuzemské obchodníky s elektřinou vyrobenou zejména z obnovitelných zdrojů energie.
Velký zájem je nejen ze strany odběratelů, tedy firem a domácností, ale i dodavatelů, vlastníků malých energetických zdrojů, například majitelů solárních či bioplynových elektráren. Od zahájení prodeje letos v červenci společnost Amper Market registruje (vyjma domácností) zhruba 400 nových odběrných míst z řad podniků a municipalit. "Každý týden uzavíráme desítky nových smluv s podnikateli a přecházejí k nám i domácnosti. Náš plán pro rok 2012 je prodat 100 000 MWh silové elektřiny," říká Jan Palaščák, generální ředitel společnosti Amper Market.
Využívá se zatím jen 30-40 procent nezávislé energie
V Česku je k dispozici instalovaný výkon zhruba 2837 MWp (viz graf) nezávislých energetických zdrojů, které mohou prodávat energii přímo obchodníkům mimo energetické burzy. "Celkem tvoří zhruba 12 procent instalovaného výkonu a mohou pokrýt až 10 procent celkové tuzemské spotřeby," dodává Jan Palaščák.
Možnosti přímého prodeje ale zatím využívají jen některé elektrárny. Potenciál nezávislých zdrojů je proto naplněn jen z části: "Na trhu je využito odhadem jen 60 procent zdrojů. Například u větrných elektráren dosud žádná elektřina nejde na trh. Rovněž u solárních elektráren je drtivá většina provozována v režimu takzvaných výkupních cen. To znamená, že příjmy těchto výrobců jsou ze 100 procent tvořeny regulovanou složkou a nikoliv tržní cenou silové elektřiny," vysvětluje Jan Palaščák.
Nezávislá elektřina je levnější až o 25 procent
Silová elektřina z nezávislých zdrojů je přitom výrazně levnější, a to až o 25 procent. Na druhé straně je spojena s většími náklady a pracností na zobchodování. "Trhy si tuto elektřinu, která většinou pochází z nestabilních zelených zdrojů, osahávají a ceny se u nich teprve utváří. Elektřina z těchto zdrojů je proto zobchodována na trhu se silovou elektřinou pouze z části. Je to dáno i nevyhovující legislativou, jejíž změna je však již nyní projednávána zákonodárci," dodává Jan Palaščák.
Pro zákazníky je energie z nezávislých zdrojů velmi výhodná. Mohou nakupovat "českou elektřinu" za tuzemské nižší ceny, nikoli za vyšší "německé ceny", jako tomu je v případě konvenční energie z uhlí a atomu. "Nákupem energií přes burzu totiž dochází ke zbytečnému zdražení, protože se bere v potaz vyšší evropská cena, za kterou by elektřina mohla být prodána v sousedních zemích,"vysvětluje Palaščák.
Malí obchodníci s energií mohou nabídnout nižší ceny také díky tomu, že si neúčtují tak vysoké marže jako velcí hráči: "Ti ještě často mají, a zejména v minulosti měli, marže v desítkách procent, kdežto menší obchodníci pracují s maržemi v řádu jednotek procent," uzavírá Jan Palaščák, generální ředitel společnosti Amper Market, která patří mezi první tuzemské obchodníky s elektřinou vyrobenou zejména z obnovitelných zdrojů energie.
POZNÁMKA: * spotřeba v domácnostech na jednoho obyvatele ČR je dle údajů ERÚ 1,43 MWh ročně, průměrná domácnost má 2,5 obyvatele

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů