Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kompostárna v Jemnici zpracuje ročně až 4000 tun odpadu

Kompostárna v Jemnici zpracuje ročně až 4000 tun odpadu

Až 4000 tun biologického odpadu může ročně zpracovat kompostárna, která dnes byla po příslušných zkouškách uvedena do provozu v Jemnici na Třebíčsku. Zařízení zpracovává odpad v uzavřeném prostředí takzvaného aerobního fermentoru. Tento typ kompostárny je jediný na Vysočině, řekl ČTK starosta Miloslav Nevěčný (ODS).

Kompostárnu radnice vybudovala v jedné z hal v průmyslové zóně v bývalém autoparku. Budovu bylo nutné kompletně zrekonstruovat, zřídit nádrže na odpadní vodu a zajistit nepropustnost podlahy. Stavba začala začátkem letošního roku, byla dokončena dodávkou a montáží technologie v červenci. Od té doby se tu konaly provozní zkoušky.

Tráva, listí a štěpka, tedy dřevní odpad, z městské zeleně, gastroodpady, kaly z čistíren odpadních vod a další biologické odpady se zpracovávají ve dvou kontejnerech o obsahu kolem 35 metrů krychlových, což podle Nevěčného představuje asi 11 tun vsázky. Zpracování hmoty trvá při regulovaném vhánění teplého vzduchu a automatickém přerovnání obsahu dva až tři dny. "Výsledkem je kompost, který město využívá na úpravu městských zelených ploch," uvedl starosta. Kompost si mohou podle potřeby odebrat i občané.

Náklady na stavbu kompostárny dosáhly téměř 40 milionů korun. Podstatnou část uhradila evropská dotace, přispělo i ministerstvo životního prostředí. Zařízení má podle Nevěčného význam pro celou lokalitu, dotační podmínky však zatím neumožňují využívat ho i pro okolní obce. "Město má přes 40 hektarů vlastní zeleně, kapacitu kompostárny stačíme pokrýt z vlastních zdrojů," řekl starosta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů