Čtvrtek, 28. března 2024

Znečištěný vzduch prý v EU ročně zabije půl milionů lidí

Znečištěný vzduch prý v EU ročně zabije půl milionů lidí

I když se kvalita životního prostředí v zemích Evropské unie zlepšuje, znečištěné ovzduší připraví ročně předčasně o život půl milionu Evropanů. Oznámila to dnes ve své zprávě Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Kvalita vzduchu podle studie v některých parametrech nedosahuje standardů Světové zdravotnické organizace, což hrozí dalším snižováním kvality života.

Celkový objem látek znečišťujících prostředí se podle EEA v Evropské unii snižuje, nicméně v některých místech je jejich koncentrace neúnosně vysoká. Nadměrnému vlivu pozemního ozónu je podle zprávy vystaveno 95 procent obyvatel velkých evropských měst, na 80 až 90 procent městského obyvatelstva působí vysoké koncentrace prachu. Obojí přímo souvisí se zvýšeným onemocněním plic a oběhové soustavy.

"Kvalita evropského vzduchu se všeobecně zlepšuje, ale koncentrace některých látek stále ohrožuje zdraví lidí," komentovala zprávu EEA její výkonná ředitelka Jacqueline McGladeová.

Škody, způsobené na lidském zdraví, ekosystému a zemědělské produkci znečištěným ovzduším, dosáhnou v roce 2020 podle odhadů EEA částky 537 miliard eur (13,7 bilionu korun).

Některé členské státy EU nedodržují unijní legislativu v této sféře a čelí soudům a pokutám, uvedla studie EEA. V roce 2013 EU hodlá podrobit kontrole legislativu v oblasti ochrany životního prostředí a některé standardy chce ještě zpřísnit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů