Čtvrtek, 28. března 2024

Vizitky sedmi přírodních divů světa

Vizitky sedmi přírodních divů světa

Vizitky vítězných lokalit vybraných v anketě švýcarské nadace New7Wonders sedm přírodních divů světa (řazeno abecedně):
Amazonský deštný prales, též Amazonie (Bolívie, Brazílie, Ekvádor, Francouzská Guyana, Guyana, Kolumbie, Peru, Surinam, Venezuela) - oblast v jižní Americe na území sedmi milionů kilometrů čtverečních (les pokrývá 5,5 milionu kilometrů čtverečních). Představuje přes polovinu deštných pralesů Země a zahrnuje největší a nejrůznorodější oblast z tropických deštných lesů ve světě. Její dominantou je řeka Amazonka - největší řeka světa, jež se co do objemu rovná deseti největším řekám světa a čítá asi pětinu světových říčních vod.

Čedžu (Jižní Korea) - největší (1846 kilometrů čtverečních) jihokorejský ostrov ležící 130 kilometrů od jižního pobřeží země, je vulkanického původu. Jeho součástí je i nejvyšší hora Jižní Koreje, spící sopka Hallasan (1950 metrů nad mořem), kolem níž je 360 satelitních sopek. Na ostrově, jenž obývá asi půl milionu obyvatel, je národní park. Lákadlem jsou v něm malebné vodopády a sošky malých skřítků vytesaných z lávy.

Ha Long (Vietnam) - malebná zátoka v Tonkinském zálivu. Je jedinečná vápencovými monumenty různých tvarů, které osamoceně ční z moře. Zátoka zaujímá 1553 kilometrů čtverečních a nachází se v ní skoro 2000 ostrůvečků, většinou vápencových.

Vodopády na řece Iguazú (Argentina, Brazílie) - Jedny z největších vodopádů na světě, rozprostírají se v délce 2,7 kilometru v polokruhu a čítají 275 vodopádů, z nichž nejvyšší Ďábelské hrdlo je 80 metrů vysoký. Vodopády Iguazú leží na hranici brazilského státu Paraná a argentinské provincie Misiones a jsou obklopeny dvěma národními parky. Jsou jako subtropické deštné pralesy domovem stovek vzácných a ohrožených druhů flory a fauny.

Národní park Komodo (Indonésie) - Rozkládá se na třech větších indonéských ostrovech - Komodo, Rinca a Padar a řadě malých ostrůvků, na celkové ploše 1817 kilometrů čtverečních (z toho 603 kilometrů čtverečních tvoří pevnina). Byl založen v roce 1980 za účelem ochrany varana komodského, později rozšířen na ochranu dalších druhů.

Národní park podzemní řeky Puerto Princesa (Filipíny) - leží asi 50 kilometrů severně od města Puerto Princesa na ostrově Palawan. Jeho dominantou je vápencová krasová oblast, v níž teče 8,3 kilometrů dlouhá podzemní řeka, která se vlévá přímo do Jihočínského moře a která je údajně nejdelší svého druhu na světě.

Stolová hora (JAR) - hora v Kapském městě, jejíž plochý vrchol, připomínající stůl, leží ve výšce 1086 metrů nad mořem a je domovem více než 1470 rostlinných druhů, včetně řady vzácných a ohrožených.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů