Čtvrtek, 28. března 2024

Tepelná izolace z ovčí vlny - výroba, použití

Tepelná izolace z ovčí vlny představuje v systému zateplování a izolace budov výrobek čistě ekologický, zdravotně nezávadný a zcela monokomponentní.

Tepelná izolace z ovčí vlny - výroba, použití

Proces výroby izolace představuje řadu kroků. Bezprostředně poté, co bylo rouno sestříhané z živých ovcí, se třídí a pak pere. Praním se z vlny odstraňuje pot, přebytečný lanolín a případné další nečistoty. Poté probíhá proces sušení. Jakmile je vlna vysušená, zpracovává se na mykacím stroji. Tímto procesem jsou všechna vlákna spouštěna ve stejném směru. Tato mimořádně tenká vrstva mykaných, vlněných vláken je mnohokrát vrstvena, aby se dosáhlo požadované tloušťky a kompaktní soudržnosti. Z důvodu snadnější manipulace se pod mykané rouno přidává vodící pás z netkané textilie, který se využívá ve zdravotnictví. Pás je zdravotně nezávadný a případně snadno odstranitelný. Finálním produktem je mykané rouno, které se proti eventuálnímu napadení molů ještě ošetřuje mlhovinou zdravotně nezávadného postřiku Molantin SP. Izolace obsahuje 0,2 - 0,3% tohoto přípravku a zcela vyhovuje požadavkům IWS. Standardně se izolace vyrábí v metrové šíři v provedení GOLD, COMFORT a BEE. Délka rouna se přizpůsobuje dle požadavků zákazníka a dodává se v rolích. Izolace z ovčí vlny je čistě ekologickým, živočišným, zdravotně nezávadným a zcela monokomponentním (čistá vlna) produktem bez jakýchkoliv pojiv či syntetických příměsí. Vyznačuje se velmi dlouhou životností, je trvale obnovitelný a energeticky nenáročný. Výhodou je nízká hmotnost, velmi snadná manipulace a cenová dostupnost, neboť cena je srovnatelná s ostatními typy izolací na trhu.

Tepelná izolace z ovčí vlny představuje v systému zateplování a izolace budov výrobek čistě ekologický, zdravotně nezávadný a zcela monokomponentní. Při výrobě nejsou použita žádná pojiva či syntetické příměsi. V porovnání s jinými izolačními materiály, samotná výroba izolace vyžaduje rovněž pouze zlomek potřebné energie. Na konci své životnosti může být izolace z vlny znovu použita jako izolace, nebo přerozdělena do jiných produktů či biologicky rozložena. Výběr izolace z ovčí vlny při realizaci vašeho projektu znamená volbu "nejzelenějšího produktu" v nabídce zateplovacího sortimentu na našem trhu. Vaše izolace bude zdravá a nebude mít žádný dopad na životní prostředí.

Vlna není izolačním materiálem novým, ale právě naopak - po staletí byla přírodou testována na živých bytostech za různě extrémních klimatických podmínek. Aby ovce přežily, právě vlna je po celý rok chránila před horkem, deštěm, zimou, sněhem i větrem. Už naši předkové vypozorovali výborné izolační vlastnosti a začali ji využívat k zateplování svých příbytků. Během vývoje byly provedenými výzkumy objasněny další příznivé vlastnosti ovčí vlny, pro které je v současné době stále více ceněna. Ovčí vlna má vynikající izolační, termoregulační, ekologické, akustické, bezpečnostní, zdravotní, ale i manipulační vlastnosti.

Základní strukturu ovčí vlny tvoří živočišná bílkovinná vlákna. Díky prodyšnosti vlny a hygroskopické schopnosti se velmi rychle přizpůsobuje aktuálnímu stavu vlhkosti vzduchu jak v obytných prostorech, tak mimo ně. Svou mimořádnou vlastností je schopna podle aktuálního vlhkostního rázu na sebe vázat značné množství vzdušné vlhkosti (až 35%) a tuto pohlcenou vlhkost postupně zpět uvolňovat do prostředí, aniž by porušila své tepelně izolační vlastnosti. Tím ve stavbách působí jako přírodní klimatizace. Vynikající izolační vlastnosti vlny chrání obytné prostory po celý rok. V zimě zabraňuje promrzání a tepelným únikům, v létě chrání před přehříváním a interiér zůstává příjemně vzdušný a čistý. Vlna může také absorbovat a rozebrat znečišťující a škodlivé látky ze vzduchu ve vnitřních prostorách, například formaldehyd a výpary z ředidel. Tím zabezpečuje zdravý interiér v místnosti, vytváří příjemné klima v domech a celkově poskytuje lepší kvalitu bydlení.

Vlna má výbornou vlastnost relaxace. To znamená, že izolace z vlny si udržuje stálou tloušťku, neztrácí objem ani elasticitu.

Účinně působí jako zvuková izolace, výrazně snižuje hluk, který může být slyšet po celé budově.

Nezanedbatelná je také její požární bezpečnost, neboť vlna nehoří, ale za vysoké teploty se škvaří a má samozhášecí schopnost.

Izolace z ovčí vlny je vyrobena ze 100% prané vlny. Samotná výroba izolace vyžaduje méně energie než je potřeba k výrobě ostatních typů izolací.

Vlna je obnovitelný zdroj, na konci životnosti ji lze repasovat nebo biologicky rozložit. Ovčí vlna jako izolace je bezpečná a snadno ovladatelná a při manipulaci nepotřebujete žádný speciální ochranný oděv.

Výhody materiálu:

  • Vlna je čistě přírodní a obnovitelná
  • Izolace z ovčí vlny, je naprosto bezpečná a příjemná na dotek, lehká, snadná k manipulaci, nevyžaduje žádné speciální bezpečnostní oděvy a vybavení
  • Nezpůsobuje podráždění očí, kůže nebo plic, nezpůsobuje alergii a pro zdraví člověka nepředstavuje žádné nebezpečí
  • Vlna je prodyšná, může absorbovat vzdušnou vlhkost a uvolňovat ji bez snížení tepelně izolačního výkonu na rozdíl od produktů na bázi skleněných vláken
  • Vlna nepodporuje hoření, má samozhášecí schopnost, za vysokých teplot se škvaří
  • Relaxace materiálu, neztrácí objem ani elasticitu

Úspory energie:

  • Vlna je v přírodě předurčena k úsporám energie
  • Výroba izolace z ovčí vlny vyžaduje pouze zlomek energie ve srovnání s energií potřebnou ke zhotovení jiných izolací

Performance výhody:

  • Vlna má vyšší požární odolnost než celulózy a izolační pěnové hmoty
  • Vlna je od přírody hygroskopická, což znamená, že může absorbovat až 35% své hmotnosti z okolní atmosféry v závislosti na vzdušné vlhkosti - pomáhá chránit okolní trámy
  • Pohlcuje škodliviny a čistí vzduch
  • Izolace z ovčí vlny je vyráběna v rounech ve standardní šíři 1000 mm, je možno též vyhovět požadavkům našich zákazníků a připravit pásy různé šíře, které vedou k úspoře času při montáži
  • Více vrstvená vlna účinně snižuje přenos zvuku ve vzduchu

Izolace GOLD: 105,- / m^2 + DPH
Izolace COMFORT: 65,- Kč / m^2 + DPH
Izolace BEE: 70,- Kč / m^2 + DPH


Srovnání cen
Tloušťka Ovčí vlna Minerální vlna Konopí
7 cm 105 Kč/m^2 89 Kč/m^2 vlna + 25 Kč/m^2 parozábrana 132 Kč/m^2
14 cm 210 Kč/m^2 178 Kč/m^2 vlna + 25 Kč/m^2 parozábrana 308 Kč/m^2
21 cm 315 Kč/m^2 292 Kč/m^2 vlna + 25 Kč/m^2 parozábrana 484 Kč/m^2

Uvedené ceny jsou bez DPH a jsou pouze orientační.

Proč bych měl izolovat?

Dva hlavní přínosy izolace: 1. snižuje tepelné ztráty a 2. šetří peníze za vytápění. Pokud zvolíte izolaci z ovčí vlny, ve vašem domě vytvoříte zdravější a příjemnější klima. Izolace je prodyšná a působí jako nárazník mezi chladným a vlhkým počasím v exteriéru a teplým a suchým prostředí uvnitř vašeho domova.

Proč použít izolace z ovčí vlny?

Izolace je vyrobena ze 100 % střižní vlny živých ovcí, jde o čistě přírodní materiál bez pojiv a příměsí a poskytuje tyto výhody:

  • Vlna je prodyšná, může absorbovat vlhkost a přitom si zachovává vynikající izolační vlastnosti
  • Vlna má přirozeně dlouhou životnost, v případě požáru nehoří, snadno a lehce se s ní manipuluje
  • Vlna je naprosto bezpečná jak pro koncového uživatele tak životní prostředí

Je vlna účinnější jako izolant než alternativní materiály?

Ano. Izolační vlna má velmi nízkou vodivost, což znamená, že teplo přechází jen velmi obtížně z jedné strany na druhou. Vlna je na rozdíl od průmyslově vyráběných izolací hygroskopický izolátor. Je schopna pojmout vlhkost, aniž by izolace byla mokrá na dotek a nedošlo k omezení tepelně izolačních schopností vašeho domu.

Co když mám nainstalovány izolace?

Většina stávajících domů má alespoň jistou úroveň izolace. Mnoho domů starších více než 15 let mají stávající izolace obvykle poměrně malé. Pokud se rozhodnete pro doplnění izolace z ovčí vlny přes stávající izolaci, zlepší se vám zateplení vašeho domu, budete minimalizovat ztráty tepla a tím výdaje na provoz.

Může být tepelná izolace z ovčí vlny škodlivá?

Ne. Na rozdíl od jiných typů izolací, je izolace z ovčí vlny čistě ekologickým produktem. Izolace se vyrábí ze střižní vlny živých ovcí bez použití jakýchkoliv pojiv či jiných podpůrných vláken. Nehrozí uvolňování prachových ani jiných drobných ostrých částic do ovzduší (skelná vata). Navíc jako jediný tepelně izolační materiál je schopen na sebe vázat a neutralizovat škodlivé látky, např. formaldehyd, ředidla a pomáhá vytvářet zdravý vzduch v interiéru vašeho domu.

Mám izolovat podlahu podkroví nebo střechu?

Pokud vaše podkroví slouží pouze k uskladnění, měli byste izolovat zemi, protože pokud budete izolovat střechu, budete si vytápět i podkroví a vaše energetické náklady budou výrazně vyšší.

Mám izolovat elektrické vedení?

Elektrické vedení je nejlepší ponechat navrchu izolace. Zamezíte přehřátí silně zatíženým drátům a umožníte v budoucnu v případě potřeby snadnému přístupu pro elektrikáře.

Jdou myši do izolace z ovčí vlny?

Myši a jinou domácí havěť ovčí vlna nepřitahuje, je pro ně nestravitelná. Proti eventuálnímu napadení molů se přesto izolace ošetřuje přípravkem Molantin SP, pro člověka přípravkem zdravotně nezávadným. Izolace obsahuje 0,2 - 0,3 % tohoto přípravku. Nejlepší metodou však je zaplnit veškeré díry v podkroví.

Případné dotazy vám rádi odpovíme na telefonu +420 776 684 446 (p. Jiří Faltys), případně na emailu faltys.j@email.cz

ZDROJ:http://www.izolacezvlny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů