Pátek, 19. dubna 2024

Aleš Měřička: Bez dechu čekajíce

Aleš Měřička: Bez dechu čekajíce

Možná už za několik týdnů bude Evropská komise rozhodovat o tom, zda šestimiliardovou dotací přispěje na rekonstrukci ústřední pražské čističky. Představitelé Prahy tou dobou už budou vědět, jak se na žádost o dotace dívají experti z organizace JASPERS, která komisi dá doporučující stanovisko. Přesto zřejmě na chvíli zatají dech a budou napjatě čekat, jak evropští byrokraté rozhodnou. Se zatajeným dechem však možná budou na verdikt čekat lidé, kterým nejde ani tak o to, jestli hlavní město dostane peníze na čističku, jako spíš o to, zda připutují sympatické sumy na příslušná místa.

Jako u všech velkých a projektově komplikovaných veřejných zakázek se totiž i zde otevírá obrovský prostor pro různé druhy korupčních praktik. V souvislosti s pražskou čističkou už se navíc otevřela jedna z nejvýraznějších kauz posledních let - to když, dnes již bývalý, šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek řekl, že zakázka je úmyslně nadhodnocená o tři miliardy, přičemž 500 milionů má putovat na účty politiků pražské ODS. To navíc nemusela být konečná částka, v případě, že by se plánovaná machinace povedla, nemohla by ujít pozornosti dalších pražských politických špiček, jejichž tichý souhlas by jistě nebyl zadarmo.

Aféra tehdy stála místo ve vládě ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). A jak je u nás zvykem, odejit byl také Michálek, který na korupční jednání upozornil. Dalším důsledkem bylo i to, že Praha vypsala na přestavbu čističky nové výběrové řízení, právě proto, aby se zbavila podezření na její záměrné předražení.

Uvěří však Evropská komise tomu, že teď už je tendr čistý? Pravda, výhrady, které se zatím k projektu objevují, se týkají jiných věcí - opodstatněnosti kapacity, kterou má nová čistička mít, a dále smluvních vztahů s jejím provozovatelem Veolií. Ať už si ale o evropských úřednících myslíme cokoliv, už několikrát se ukázalo, že mívají problém s dotováním evidentně podezřelých zakázek.

Zatajený dech pražských politiků tak může klidně být následován zklamaným odfrknutím. Ono by se totiž eurobyrokratům nebylo moc co divit.

AUTOR: Aleš Měřička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů