Pátek, 29. března 2024

MZe zpřísní pravidla pro vyplácení dotací v biosadech

MZe zpřísní pravidla pro vyplácení dotací v biosadech

Ministerstvo zemědělství v příštím roce zpřísní pravidla pro vyplácení dotací v ekologických sadech, uvedl dnes na dotaz ČTK vedoucí oddělení ekologického zemědělství (MZe) Jan Gallas. Agrární komora nedávno kritizovala skutečnost, že majitelé sadů obhospodařovaných podle pravidel ekologického zemědělství často pobírají dotace, aniž by produkovali ovoce.

"My si samozřejmě v případě sadů uvědomujeme, že to problém je," řekl Gallas. Zdůraznil nicméně, že agrární dotace v Evropské unii jsou již řadu let odpoutané od produkce. Zemědělcům mají kompenzovat to, že je přísná unijní pravidla nutí dělat něco navíc pro životní prostředí, což zvyšuje náklady farmářů a trh jim to nezaplatí.

Přesto, že měnit dotační podmínky je poměrně obtížné a výraznější změny pravidel podléhají schvalování Bruselem, podařilo se podle Gallase ministerstvu pro příští rok upravit podmínky pro vyplácení biosadařům. "Když to jednoduše shrnu, podmínky byly nastaveny tak, že bude povinné prořezávání sadu, že bude povinná seč sadu," popsal Gallas. Pravidla by se podle něj mohla změnit ještě výrazněji od roku 2014, kdy začne nové období dotačního programu.

Agrární komora upozornila na skutečnost, že v Česku je v současnosti více než 6300 hektarů ekologických sadů, což je více, než je ekologických sadů v sousedním Rakousku a Německu dohromady. Majitelé sadů na hektar půdy podle komory pobírají dotaci 12.000 korun. Někteří pěstitelé však nesklízejí žádné ovoce. "Děje se to, že se vysadí ekologický sad a ten se nechá být," popsal častý postup pěstitelů šéf komory Jan Veleba.

Ekologických farmářů i půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství v Česku přibývá. Podle zásad ekologického zemědělství hospodařilo letos v srpnu 4022 zemědělců, zatímco na začátku letošního roku jich bylo 3517. Plocha ekologicky obhospodařovaných pozemků vzrostla od počátku roku do konce srpna ze 448.202 na 483.176 hektarů.

Podíl ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy se tak v Česku zvýšil z lednových 10,55 procenta na 11,4 procenta v srpnu. Biopotraviny přesto na tuzemském trhu s potravinami mají podíl necelé jedno procento, většina z nich navíc stále pochází z dovozu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů