Pátek, 29. března 2024

Recyklace plastových oken

Recyklace plastových oken

Plastová okna jsou stavebními komponenty s dlouhou životností. Počet dosloužilých oken z PVC je proto do dnešní doby velmi malý. Teprve v blízké budoucnosti je třeba díky vysokému podílu na trhu počítat se zvýšeným počtem oken určených k recyklaci. Technicky je však recyklace vyřešena již dnes. Vzhledem k vysokým nákladům na manuální separaci jednotlivých okenních komponentů (sklo-kování-těsnění-ocelová výztuž) byla již vyvinuta a zprovozněna automatická zařízení na zpracování starých plastových oken. Sklo, ocel a těsnění jsou oddělena, zbylé PVC vyčištěno, zkontrolováno a dále děleno na menší kusy (granulát). Takto získaný PVC recyklát je potom přesně dle předpisů RAL zpracován pro plnohodnotné plastové profily. Toto se však může podařit pouze za předpokladu, že je zpracováván stejný typ PVC z profilů odpovídajících určitému kvalitativnímu standardu.

Recyklát musí být dále, pokud je to nutné stabilizován a - nebo modifikován koextruzí (technologie současného vytlačování dvou materiálů, vyvinutá v roce 1975) s čerstvým PVC alespoň na pohledových plochách. Tímto je pak zaručena barevná stálost a odolnost proti povětrnostním vlivům, popřípadě nedostatky povrchových ploch způsobené různými barevnými odstíny recyklátu získané nedokonalým čistěním, zpracováváním recyklátu s malým množstvím koextrudované barevné PMMA, popřípadě přídavku modifikovaného extrudovaného PVC. Hospodárné využití možnosti recyklace závisí mimo jiné na fungujícím sběrném systému kvalitního PVC. Zde se nejlépe osvědčil uzavřený tok suroviny v daném oboru - např.: výrobce oken-recyklovatel-výrobce profilů. Tyto systémová řešení jsou již s úspěchem několik let plně funkční, přestože díky nedostatku dosloužilých plastových oken zdaleka nevytížena.

Na základě dlouholetého výzkumu a zkoušek (první systémy pro plastová okna již v roce 1954) bylo zjištěno, že staré PVC profily mohou být recyklovány bez jakékoli ztráty kvality nejméně osmkrát. Při předpokládané životnosti okenního kování 30 let tak můžeme se stávajícími plastovými okny počítat ještě 240 let bez jakéhokoli zatížení životního prostředí. Po 240 letech máme možnost použít technologii rozložení PVC na původní základní komponenty (Chlor získaný elektrolýzou z kuchyňské soli NaCl a Ethylen z ropy), vyvinutou v roce 1994.

ZDROJ: www.trocal.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů