Čtvrtek, 28. března 2024

Europarlament bojuje proti nelegálnímu rybolovu

Pavel Poc: "Pojďme už konečně využít špionážní satelity k něčemu rozumnému!"

Europarlament bojuje proti nelegálnímu rybolovu

Nelegální a nekontrolovaný mořský rybolov plundruje rybí populace, ohrožuje biodiverzitu a drtí evropské rybáře. Odhady ukazují, že do Evropské unie je ročně dovezeno půl miliónu tun nezákonně nalovených ryb v hodnotě přes miliardu eur!

"Když to tak půjde dál, můžeme zapomenout na mořskou rybu na talíři...," rozčiluje se český europoslanec Pavel Poc (ČSSD), vzděláním doktor přírodních věd. A amatérský potápěč. "Z evropských rybářů, kteří musí dodržovat všechna omezující pravidla, se pak pochopitelně stanou nezaměstnaní," dodává.

Přitom existují moderní technické prostředky, které by takovému rabování rybích hejn dokázaly zabránit: družicové sledování rybářských plavidel, elektronické značkování ryb, celosvětová databáze DNA rybích populací nebo genetické databáze určené k identifikaci rybích produktů a jejich zeměpisného původu. Nejsou přitom tak nákladné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

"Testy DNA dnes stojí kolem dvou stovek za vzorek, stačí je přitom dělat jen namátkově," tvrdí Poc. "A myslím, že už spuštěná špionážní satelitní technika by se kromě odposlechů a fotografování kdekoho na zeměkouli dala využít i k něčemu rozumnému".

Pocovi se podařilo jeho výzvu na využívání nejmodernějších technologií prosadit i do rezoluce, kterou dnes schválil Evropský parlament téměř absolutní většinou, proti návrhu hlasovalo pouze sedm europoslanců. Evropský parlament v ní vyzývá Komisi a členské státy k prohloubení mezinárodní spolupráce při potírání nelegálního rybolovu. (Zprávu v češtině najdete zde.)

"Snad Komise a vlády konečně něco podniknou... Zatím se všichni jenom na něco vymlouvali," říká Poc. "Bez zásadních změn se podle odhadů Komise zachová do roku 2022 udržitelný stav pouze u 9 % rybích populací. Další změny v rámci ekosystému jsou těžko předvídatelné. Jistota zůstává jedna: ryb bude méně a řada druhů nebude vůbec. Důsledky pro výživu evropské populace budou nezpochybnitelně negativní."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů