Středa, 24. dubna 2024

První větrná elektrárna s pomocí občanů se staví v Rozstání

První větrná elektrárna s pomocí občanů se staví v Rozstání

Lidem v Rozstání na Drahanské vrchovině se splní sen. Tento týden se za jejich obcí začne stavět nejmodernější větrná elektrárna, na jejímž výdělku se budou konečně podílet i oni. Jde totiž o první občanskou větrnou elektrárnu v České republice, do které bylo možné vložit vlastní peníze.

S nápadem stavět občanské větrné elektrárny přišla společnost ELDACO. Umožňuje tak lidem podílet se na zisku elektráren, které se staví za jejich obcí. "Vlastníme několik elektráren po celé ČR, a všude jsme se setkávali s dotazy místních lidí, jestli mohou kousek elektrárny rovněž vlastnit", popisuje situaci Michal Janeček, zástupce společnosti, "proto jsme přišli s konceptem občanských větrných elektráren."
Postupuje se následovně - lidé v okolí, kde se chystá stavba větrné elektrárny, si koupí za symbolickou jednu korunu předkupní právo k budoucím akciím. Když projekt získá stavební povolení, vyzvou se všichni zájemci o koupi akcií. Lidé si tedy kupují akcie projektu, který se bude realizovat, a odpadá zde riziko, že budou investovat do něčeho, co nevyjde.

"V Rozstání byl o akcie mezi lidmi velký zájem," pochvaluje si úspěch Janeček, " máme přes 400 akcionářů, kteří si koupili akcie. V nedalekých Drahanech již pět let pracuje naše další elektrárna, a lidé vědí, že z větrné elektrárny nemusí mít strach. Proto se nebojí podporovat další elektrárnu ve svém okolí."
Větrná elektrárna se začne stavět v Rozstání dnes. Bude mít výšku 150 metrů. Nejzajímavější část stavby, kdy se budou montovat lopatky, nastane v sobotu 26.listopadu. Očekává se zájem místních obyvatel, zkontrolovat si, jak se "jejich" elektrárna staví.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů