Čtvrtek, 28. března 2024

Odpad na skládce v Petrůvkách by měl sloužit k výrobě energií

Odpad na skládce v Petrůvkách by měl sloužit k výrobě energií

Část odpadků dovážených na skládku v Petrůvkách na Třebíčsku by měla zpracovat bioplynová stanice. Investici zhruba za 70 milionů korun plánuje svazek obcí. Pokud na ni dostane dotaci, mohla by stavba začít za dva roky, řekl dnes ČTK ředitel svazku Pavel Gregor. Jde o druhou bioplynovou stanici na Vysočině, která by měla zpracovávat i odpad z domácností. První takové zařízení začalo letos fungovat ve Žďáru nad Sázavou.

Díky stanici by se mělo zpomalit zaplňování skládky v Petrůvkách. "Tlačí nás do toho také legislativa - neukládat biologicky rozložitelné odpady na skládku, aby nevznikaly skleníkové plyny," doplnil Gregor. Ke snižování objemu vedou obce rovněž stoupající poplatky za skládkování.

Skládka v Petrůvkách funguje od první poloviny 90. let. Provozuje ji svazek 166 obcí, v nichž žije přibližně 119.000 lidí. Bioplynová stanice by měla při výrobě elektřiny a tepla ročně zpracovat až 15.000 tun hmoty, a to včetně bioodpadu vytříděného v domácnostech. Se stavbou stanice by na Třebíčsku měla vznikat síť pro sběr tohoto odpadu, která zatím chybí. Elektřinu bude svazek prodávat do sítě. Teplem bude vysoušet hmotu zbylou po energetické výrobě. Projekt na stavbu stanice teď prochází zjišťovacím řízením.

Na Vysočině rychle přibývají bioplynové stanice v zemědělství. Podle energetických společností jich letos zjara fungovaly přes dvě desítky. První stanici na zpracování komunálního odpadu postavila na Vysočině díky unijní podpoře firma Odas ve Žďáru nad Sázavou. Teplo z této stanice slouží k vytápění bytových domů ve městě.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů