Sobota, 20. dubna 2024

EK schválila využití peněz na zlepšení ovzduší na Ostravsku

EK schválila využití peněz na zlepšení ovzduší na Ostravsku

Evropská komise souhlasí, aby Česká republika použila šest miliard korun z operačního programu Životní prostředí na projekty zaměřené na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji. Podle dnešního prohlášení komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel a volné hospodářské soutěže, je pomoc v souladu s unijním právem. Peníze mají pomoci modernizovat a tím odprašnit ocelárny a další provozy v Moravskoslezském kraji, který v posledních letech trpí častým smogem.

"Opatření, které ČR hodlá provést, pomůže snížit znečištění ovzduší, aniž by přitom došlo k přílišnému narušení hospodářské soutěže na vnitřním trhu," uvedl komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Podle informací ČTK jde o peníze, které kraji slíbil bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil; použít je budou moci na modernizaci provozů velcí znečišťovatelé. Ministr regionu sliboval 4,5 miliardy korun, do odsouhlasených šesti miliard je započítána rezerva pro případné budoucí výzvy.

Komise své rozhodnutí vysvětlila mimo jiné tím, že peníze budou na základě veřejné soutěže získávat firmy, které zvyšují úroveň ochrany životního prostředí tam, kde dosud neplatí žádné normy EU nebo kde dosahované výsledky takové normy překonávají.

Možnost čerpat tyto peníze budou moci podniky působící v silně znečištěných oblastech daného regionu, konkrétně v Ostravě-městě, v Karviné a ve Frýdku-Místku.

Podle experta českého Státního fondu životního prostředí Bohdana Polaka, kterého citoval informační zpravodaj programu Životní prostředí Priorita, projekty ke zlepšení kvality ovzduší připravily a předložily Třinecké železárny, Arcelor Mittal Ostrava, Evraz Vítkovice Steel, Elektrárny Dětmarovice nebo společnost Energetika Třinec. Například Třinecké železárny chtějí snížit sekundární prašnost pomocí záchytných zařízení s filtry. "V podstatě identická technologie bude použita v Evrazu," řekl Polak. Arcelor Mittal Frýdek-Místek podle něj nahradí stávající uhelný zdroj tepla plynovým a současně nechá instalovat kogenerační jednotku, tedy zařízení na společnou výrobu elektřiny a tepla. Arcelor Mittal Ostrava chystá snížení emisí u výroby koksu, který je doposud přidáván jako vstupní surovina do vysokých pecí.

Náklady na projekt Energetiky Třinec činí podle zpravodaje Priorita více než 1,1 miliardy korun. Odprášení aglomerace v případě Třineckých železáren přijde na více než miliardu korun. Do technologie vstřikování prachového uhlí v Arcelor Mittal Ostrava se předpokládá investice více než čtyři sta milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů