Středa, 24. dubna 2024

Znečištění ovzduší způsobuje škody ve výši mnoha miliard eur

Znečištění ovzduší způsobuje škody ve výši mnoha miliard eur

Znečištění ovzduší způsobilo v Evropě v roce 2009 škody na zdraví a životním prostředí ve výši 102 až 169 miliard eur (2,6 až 4,3 bilionu korun), což podtrhuje potřebu mít více obnovitelných zdrojů energie. Uvádí to zpráva, kterou v úterý zveřejnila Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).

Na vině je podle této odborné agentury Evropské unie hlavně chod 10.000 největších evropských továren a energetických provozů. Většinu škod způsobených znečištěním ovzduší, 75 procent, má na svědomí 622 průmyslových objektů, které zamořují ovzduší těžkými kovy, oxidem siřičitým, oxidem dusíku a oxidem uhlíku se skleníkovým efektem. Lidé z toho mají problémy hlavně s dechem a srdcem.

Autoři zprávy, která se zaměřila na všech 27 zemí i Norsko a Švýcarsko, označili Česko spolu s Polskem, Bulharskem, Rumunskem a Estonskem za stát, který se významně podílí na znečišťování ovzduší na starém kontinentu. Největšími znečišťovateli jsou ale podle nich Německo, Francie, Itálie a Británie.

EEA začátkem měsíce varovala, že i když se kvalita životního prostředí v zemích EU zlepšuje, znečištěné ovzduší připraví ročně předčasně o život půl milionu Evropanů. Kvalita vzduchu podle zprávy agentury v některých parametrech nedosahuje standardů Světové zdravotnické organizace, což hrozí dalším snižováním kvality života.

Některé členské státy EU nedodržují unijní právní předpisy v této sféře a čelí soudům a pokutám, uvedla EEA. V roce 2013 EU hodlá podrobit kontrole předpisy v oblasti ochrany životního prostředí a některé normy chce ještě zpřísnit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů