Pátek, 19. dubna 2024

V Praze budou letos svážet bioodpad i v zimě

Služba sběru a svozu bioodpadu prostřednictvím kompostejnerů společnosti Pražské služby, a. s., v letošním roce neskončí jako obvykle na konci listopadu, ale dostane celoroční charakter.

V Praze budou letos svážet bioodpad i v zimě

>>Služba celoročního svozu bioodpadu je určena všem Pražanům, a to jak lidem v bytech, kteří mohou třídit bioodpad celoročně, tak majitelům zahrad, kteří si zvykli na komfort této služby a vědí, že bioodpad není jen listí a tráva, nýbrž také odpad z domácnosti,<< konstatoval Petr Kašpar, vedoucí obchodního oddělení odvozu a recyklace odpadů, a dodal: >>Výhodou pro Pražany jeto, že si službu celoročního sběru a svozu bioodpadu mohou objednat - stejně jako sezónní svoz - kdykoliv během roku, přičemž cena jim bude stanovena pouze podle počtu objednaných měsíců do konce kalendářního roku.<<

CO JE A CO NENÍ BIOODPAD

Jak Pražské služby upozorňují na svém webu (www.psas.cz), za biodpad se považuje listí, tráva, plevel, zbytky ovoce, zeleniny, čajové sáčky, kávová sedlina, zbytky rostlin, piliny, dřevní štěpka z větví stromů a keřů, hlína z květináčů, spadané ovoce atd. Na-opak do biodpadu nepatří zbytky jídel (tzv. gastroodpad), jedlé oleje, kosti, maso, kůže, uhynulá zvířata, exkrementy masožravých zvířat, znečištěné piliny a všechny další bioologicky nerozložitelné odpady.

Na bioodpad si lze v Praze pronajmout kompostejner o obsahu 120 nebo 240 litrů. Cena za celoroční svoz u 120litrové nádoby činí 900 Kč (vč. DPH), u 240litrové nádoby pak 1440 Kč (vč. DPH). Tyto ceny zahrnují pravidelný svoz bioodpadu v intervalu jednou za 14 dní, jeho další zpracování i pronájem kompostejneru pro celé období.

Službu sběru a svozu bioodpadu si zájemci objednávají buď elektronicky na www.psas.cz, osobně v nejbližším zákaznickém centru Pražských služeb, či telefonicky v call centru společnosti: 284 091 888.

O separaci bioodpadu Pražané projevují stále větší zájem. V letošním roce, konkrétně od 1. dubna, získala společnost Pražské služby přibližně osm desítek nových zákazníků. K 31. srpnu 2011 to tedy bylo již více než 6300 Pražanů, kteří využívají tuto službu, čímž přispívají k ochraně životního prostředí v hlavním městě.

>>Protože bioodpad tvoří více než 40 procent z celkového odpadu domácnosti, těší nás, že zájem ze strany obyvatel hlavního města Prahy se neustále zvyšuje,<< uzavřela Miroslava Egererová, tisková mluvčí Pražských služeb.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů