Sobota, 20. dubna 2024

Brazílie dočasně zakázala Chevronu těžit ropu

Brazílie dočasně zakázala Chevronu těžit ropu

Brazilská vláda se kvůli nedávnému úniku ropy z hlubinného vrtu rozhodla americkému ropnému gigantu Chevron dočasně pozastavit licenci na těžbu.

K havárii, kdy z mořského vrtu poblíž Ria de Janeira uniklo zhruba 3000 barelů ropy, došlo 7. listopadu a společnost již kvůli němu dostala rekordní pokutu 28 milionů dolarů.

Brazilská ministryně životního prostředí Izabella Teixeirová dodala, že pokud vyšetřování narazí na další pochybení, tak by tato suma nemusela být konečná.

Brazilská ropná agentura obvinila americkou společnost z nedbalosti. Podle ní Chevron bude moci obnovit těžbu ropy až poté, co zajistí bezpečnost na ropných polích, kde je zastoupen, a plně objasní důvody havárie. Brazilci současně zamítli i předchozí žádost Chevronu o těžbu v hlubších vodách ropného pole Frade v podmořské pánvi Campos.

Firma se již za nehodu stačila omluvit a okamžitě po úniku ropy oznámila pozastavení všech svých operací. Šéf brazilské divize Chevronu George Buck v tamním parlamentu sdělil, že firma reagovala "tak rychle, jak to bylo možné" a využila všechny možnosti na zastavení úniku z vrtu. "Nehodu důkladně vyšetříme a výsledky předložíme brazilskému lidu, aby se něco takového tady ani nikde jinde ve světě již neopakovalo," řekl brazilským zákonodárcům.

"Je to pro Chevron velká komplikace," sdělila agentuře Bloomberg analytička Gianna Bernová z poradenské firmy Brookshore Advisory and Research.

Brazílie usiluje o to, aby jí velké zahraniční společnosti, jako Statoil, Royal Dutch Shell či BP, pomohly využít zásoby ropy ležící ve velké hloubce. Obavy ale vzbuzují možné komplikace spojené s těžbou za složitějších podmínek. Odstrašujícím příkladem je havárie britské BP, které v roce 2010 z ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu uniklo téměř pět milionů barelů ropy.

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů