Pátek, 29. března 2024

PODLE VĚDCŮ ŠPINAVÝ VZDUCH ZABÍJÍ, POŽADUJEME OKAMŽITÁ I TRVALÁ OPATŘENÍ PROTI ZNEČIŠTĚNÍ

PODLE VĚDCŮ ŠPINAVÝ VZDUCH ZABÍJÍ, POŽADUJEME OKAMŽITÁ I TRVALÁ OPATŘENÍ PROTI ZNEČIŠTĚNÍ

Vědci přinesli další důkazy o tom, že špinavý vzduch ohrožuje životy obyvatel Česka včetně těch ještě nenarozených. Komise pro životní prostředí Akademie věd dnes představila nové výsledky výzkumu vlivu znečištěného ovzduší na zdravotní stav populace v regionu Ostravska, který ukazuje zvýšenou nemocnost dětí předškolního věku, zvýšené riziko vzniku asthma bronchiale u dětí a zvýšenou kardiovaskulární úmrtnost.

"Zelení požadují, aby vláda i samosprávy neprodleně zavedly sadu okamžitých i dlouhodobých opatření proti znečištění. Sedm návrhů Strany zelených pro zlepšení ovzduší ochrání zdraví, přinese lidem práci a podnikům properitu. Smrtící koktejl, který dýchá během aktuálních inverzí většina populace je vážná výstraha, před níž politici nesmí zavírat oči," říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

"Nic nemá vyšší hodnotu než zdraví a život obyvatel Česka. Nesmíme se stát rukojmími zastaralého průmyslu a automobilové dopravy. Ztracené zdraví nelze vrátit, vše ostatní lze vyřešit, ať už modernější hospodářskou politikou, zkvalitněním veřejné dopravy, využitím čistých energií. Namísto bagatelizace odpovědnými politiky jsou na místě pádná opatření," doplňuje předseda zelených Ondřej Liška.

"Pro čistý vzduch i v době inverzí musí ale v ČR dojít k razantní modernizaci průmyslu, teplárenství, podpoře obnovitelných zdrojů či omezení vjezdu aut do center měst. Cesta k čistému vzduchu totiž primárně vede přes zelené inovace, energetické úspory či investice do veřejné dopravy," dodává Ondřej Mirovský, ekolog a člen Předsednictva SZ.

"Investice do modernizace průmyslu přinesou i nová pracovní místa. Není zapotřebí strašit veřejnost propouštěním z práce v důsledku trvalého snižování výroby u velkých znečišťovatelů ovzduší. Je možné celý problém řešit komplexně s ohledem na jeho ekologický, ekonomický i sociální rozměr," doplňuje ostravský člen Předsednictva SZ Ladislav Vrchovský.

Kontakty:
Ondřej Liška, předseda Strany zelených, tel.: 777 140 077
Ondřej Mirovský, člen Předsednictva SZ, tel.: 724 833 286
Ladislav Vrchovský, člen Předsednictva SZ, tel.: 608 800 402
Tomáš Průša, tiskový mluvčí SZ, tel.: 733 536 792

Příloha: Sedm opatření pro zdraví i ekonomiku

1. MÝTO NEBO PARKOVACÍ ZÓNA A TEMPO 30: Zaveďte regulaci vjezdu do širšího centra (kompaktní městské zástavby) buď formou zpoplatněného vjezdu nebo kombinací přísné parkovací zóny společně s rychlostní zónou Tempo 30. Takto dopravně zklidněné centrum nebude lákat projíždějící automobilisty. Cílem není auta z center měst zcela vytlačit, ale jejich počet podstatně snížit.

2. NÍZKOEMISNÍ ZÓNY: Zaveďte po vzoru Německa a dalších vyspělých západních zemí nízkoemisní zóny (Umweltzone, Low Emission Zone), která zakáže vjezd "špinavých" aut do centra. V ČR je toto opatření ještě naléhavější než na Západě, protože český vozový park je výrazně zastaralejší. Příslušný zákon existuje a obce mohou zóny vyhlásit už pro příští inverzní sezónu.

3. PODPORA VEŘEJNÉ DOPRAVY: Je třeba, aby politici vlastním příkladem a činy deklarovali, že zodpovědný obyvatel města se dopravuje veřejnou dopravou, pěšky nebo na kole. Nejen během zvýšeného znečištění ovzduší, ale celoročně. Místo vnitroměstských dálnic je třeba podpořit metro, tramvaje, autobusy a příměstské vlaky.

4. KAMIONY NA KOLEJE: Je nutné, aby co největší procento nákladní dopravy využívalo ekologičtější železnici. Toho lze dosáhnout jak regulací silniční přepravy, tak státní podporou na výstavbu překladišť a modernizaci tratí.

5. STROMY V ULICÍCH I V KRAJINĚ: Stromy a trvalé travní porosty, tramvajové pásy pokryté trávou nebo sukulenty fungují jako přirozený filtr znečištění. Je nezbytné přistoupit k masivní výsadbě uličních stromořadí i k plošnému ozelenění české krajiny. Praha a další velká města potřebují na svém okraji zelený lesní prstenec.

6. OBNOVITELNÉ ZDROJE A ENERGETICKÉ ÚSPORY: Část znečištění pochází z lokálních topenišť. Je třeba na základě státní regulace a cílené finanční podpory zavádět do nejvíce znečištěných oblastí obnovitelné zdroje energií jak na výrobu elektřiny, tak ohřev vody, zateplovat budovy a podporovat zavádění úsporných a ekologických technologií.

7. PŘÍSNOST NA PRŮMYSLOVÉ ZNEČIŠŤOVATELE: Stát se musí rozhodnout, jestli upřednostní zdraví obyvatel nebo růst HDP založený na energeticky náročném a "špinavém" průmyslu, který poškozuje zdraví obyvatel ČR. Investice do obnovitelných zdrojů a energetických úspor navíc prokazatelně přinášejí i tvorbu nových a udržitelných pracovních míst. Zelená transformace českého průmyslu je nevyhnutelná. Čím dříve začne, o to méně bude nákladná.

Tisková zpráva Strany zelených

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů